Ватикан о римокатоличкој миси на остацима православног храма: Учинићемо све да се избегну напетости

Пратите насTelegramOdyssey
„Света столица ће учинити све да се избегну било какве напетости које могу да начине штету богатој хришћанској традицији присутној на Балкану, као и верским слободама неопходним за миран и темељан саживот“, одговор је који је добио министар Владан Вукосављевић из Ватикана због дешавања у Новом Брду.

Вукосављевић је 9. августа упутио писмо кардиналу Ђанфранку Равасију, председавајућем у папском Савету за културу, због одржавања римокатоличке мисе на остацима православног храма у Новом Брду.

„Изражавамо задовољство коректним и добронамерним ставовима изнетим у одговору кардинала Равасија и уједно се надамо да ће и убудуће сарадња између Србије и Ватикана у области културе бити на достигнутом високом нивоу“, наводи се у саопштењу Министарства културе.

Поводом служења мисе на остацима Цркве Светог Николе — катедрале Новог Брда, Вукосављевић је позвао Равасија да покрене иницијативу и предузме кораке како „албански католички клер на територији самопроглашене (и од наше две државе непризнате) ’државе Косово‘ не би на тај начин непотребно провоцирао напетост и скрнавио верске и културно-историјске споменике српског народа, чији су настанак, намена и традиција у међународној стручној литератури издашно документовани“, саопштила је тада прес-служба Министарства културе и информисања.

Министар је тада навео да Србија и Ватикан негују наглашено добру сарадњу и подсетио кардинала да је у 14. и 15. веку постојала црква Санта Мариа дел Монте Нуово за западне вернике, чији запуштени остаци и данас стоје непосредно „екстра мурос“ на новобрдским ископинама и албански верници би тај локалитет могли да уреде и користе по жељи.

„Богата традиција хришћанске културе на Балкану и у Србији може и треба да омогући и католичким и православним верницима да достојанствено обављају своје обреде у сакралним објектима који представљају израз њихове вере и културног наслеђа“, навео је Вукосављевић у писму Ватикану.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала