Збрка у Белој кући због помоћи Украјини

© AP Photo / Andrew HarnikПредседник САД Доналд Трамп у Овалној соби у Белој кући
Председник САД Доналд Трамп у Овалној соби у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Вршилац дужности шефа администрације америчког председника Мик Малвејни оповргао је своју изјаву да је амерички председник Доналд Трамп раније ове године замрзнуо војну помоћ Украјини делом и зато како би притиснуо Кијев да истражи наводе о умешаности Украјине у америчке председничке изборе 2016. године.

На сајту Беле куће се наводи да је одлука о Украјини донета због корупције у тој држави, иако је Малвејни раније тврдио да је то било повезано са истрагом против америчких демократа. Малвејни је истовремено негирао и наводе да је на тај начин Доналд Трамп покушао да уцењује свог украјинског колегу Владимира Зеленског, тражећи од њега да испита „случај Бајден“.

Према његовим речима, медији су „погрешно протумачили његове речи“ како би критиковали Трампову политику и истакао је да није било никакве „услуге за услугу“.

Суштински, демократе окривљују Трампа да је помоћ Украјини од око 400 милиона долара замрзнуо како би издејствовао истрагу против могућег противкандидата на председничким изборима Џоа Бајдена и његовог сина Хантера. Они верују да је Трамп користио војну помоћ како би извршио притисак на Украјину и помогао себи у реизбору на председничким изборима идуће године. Помоћ је у међувремену уплаћена на украјинске рачуне, а амерички председник је одбацио оптужбе да је уцењивао Зеленског.

Међутим, демократе су у Конгресу САД 24. септембра покренуле процес Трамповог опозива, јер сумњају да је због личних политичких циљева код украјинског руководства покушао да издејствује истрагу о Хантеру Бајдену, који је радио у енергетској компанији „Буризма“.

Хантеров отац, бивши потпредседник САД и потенцијални председнички кандидат, хвалио се како је сменио тужиоца који је водио поступак против његовог сина, а Трамп је наводно тражио од Зеленског да то испита.

Телефонски разговор између Трампа и Зеленског, који је вођен у јулу, јесте „крунски доказ“ демократа да је Трамп покушавао да притиском на украјинског председника злоупотреби положај и покрене истрагу против Џоа Бајдена и његовог сина.

© AP Photo / Pablo Martinez MonsivaisХантер Бајден: Како га је тата Џо извукао из невоља у Украјини
Збрка у Белој кући због помоћи Украјини - Sputnik Србија
Хантер Бајден: Како га је тата Џо извукао из невоља у Украјини

Зеленски, међутим, тврди да није било уцена током његовог телефонског разговора са Трампом, али није казао да ли Украјинци имају другачију верзију транскрипта.

Покушаји да се повежу замрзавање помоћи Украјини и Трампов разговор са Зеленским су припреме за америчке председничке изборе 2020. године, уверен је руски политиколог Игор Шатров.

„Ова изјава Малвејнија је покушај да се обезбеди могућност за даље управљање процесима у Украјини. Генерално, САД показују да Кијев још није пружио никакве доказе о променама у земљи. Стога је Вашингтон подсетио да је корупција главни проблем Украјине. Управо је то оно што ствара дилему код америчких конгресмена када је у питању расподела новца. Да ли је замрзавање новца повезано са тим тешко је рећи, јер су САД ушле у одлучујућу фазу изборне кампање, и све изјаве везане за спољну и унутрашњу политику треба посматрати са ове тачке гледишта. Свака страна, и демократе и републиканци, ову изјаву ће користити на свој начин, како коме одговара“, рекао је Шатров за Спутњик.

Бајденов син Хантер био је члан управног одбора „Буризма групе“, једне од највећих приватних гасних компанија у Украјини против које је у тој земљи 2014. године покренут случај због корупције.

Џо Бајден је 2016. године, када је обављао функцију потпредседника САД, позвао украјинске власти да смене тадашњег главног тужиоца Украјине Виктора Шокина, који се бавио истрагом о тој компанији. Шокин је након тога смењен, а истрага је обустављена у августу 2017. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала