Док сви гледају у Сирију, НАТО се спрема за рат у срцу Европе

Пратите насTelegramOdyssey
Погледи целог света уперени су у Сирију, али док Американци повлаче своје војнике одатле, у центар Европе превозе додатни контингент, и то ради припреме за сукоб са „геополитичким противником Русијом“. Циљ маневара јесте да се покаже колико су брзи и ефикасни војници НАТО-а, пише „Бизнис инсајдер“.

„Након што су Американци повукли своју војску из Сирије, тај вакуум су попуниле Русија, Сирија и Турска“, пише лист.

Док је цео свет у шоку пратио шта се догађало у тој блискоисточној земљи, војници прве коњичке дивизије америчке војске слетели су у центар Европе. У оквиру операције „Атлантска одлучност“ они ће учествовати у вежбама брзог пребацивања војске у Источну Европу у случају рата са „геополитичким противником Русијом“.

Специфичност овогодишњих маневара је у томе што ће се америчка војска први пут у савременој историји искрцати у холандском граду Флисингену, који се налази на 2.000 километара од Москве. Део наоружања је у луку превезен још 11. октобра.

Избор је пао на холандски град, јер су Американци желели да провере географску и бирократску ситуацију у региону. Они желе да покажу да имају најразноврсније путеве за пребацивање војске у Европу.

У операцији је ангажовано 3.500 војника, 85 тенкова и 120 борбених машина. Циљ је да се покаже и колико брзо и ефикасно могу да делују војници НАТО-а.

„Они као да говоре: ’Драги Руси, и не помишљајте да нападате наше европске савезнике. Спремни смо за све‘“, објашњава аутор текста.

Учестале операције америчке војске на територији Европе показују колико се озбиљно у Белој кући односе према „руској претњи“, наводи аутор.

Ипак, оружане снаге имају разне проблеме. Закони и правила, као и инфраструктурни проблеми, успоравају процес. Фали све: железничке пруге и асфалтирани путеви, као и мостови који могу да издрже велики терет.

Европљани покушавају да савладају препреке. Северноатлантска алијанса је у немачком граду Улму организовала командни центар за брзо пребацивање војске и технике. Какве ће резултате дати ови напори — показаће америчке војне вежбе у Европи, које су заказане за следећу годину.

„У њима ће учествовати 37.000 војника из 18 земаља“, наводи аутор текста.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала