Ексклузивно: Српски летећи тенкови ускоро у Београду (фото)

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМИ-35М
МИ-35М - Sputnik Србија
Пратите нас
Београд очекује почетак испоруке четири нова десантно-јуришна хеликоптера Ми-35М за Војску Србије, а Спутњик је дошао до ексклузивних фотографија српских "летећих тенкова" на небу изнад Ростова на Дону, где српски пилоти и техничари пролазе обуку.

Аутор фотографија је руски фотограф и заљубљеник у авијацију Ерик Романенко, који готово свакодневно посматра прелете српских летелица.

„Лепо је видети нове савремене извозне верзије борбених хеликоптера Ми-35, произведених на ростовском хеликоптерском заводу, посебно за ваздухопловство Србије, јер је српски народ заиста братски за Русију“, рекао је Романенко за Спутњик.

Део летачког и техничког састава 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле „Сенке“ у бази "Росвертол" пролазе шестомесечну обуку за хеликоптер Ми-35, коју ће завршити у новембру. 

Како Спутњик сазнаје, српски пилоти на небу изнад Ростова, града на југозападу Русије, свакодневно лете – у дневним и ноћним условима.

© Фото : Ерик РомањенкоСрпски М-35М на небу изнад Ростова на Дону
Ексклузивно: Српски летећи тенкови ускоро у Београду (фото) - Sputnik Србија
Српски М-35М на небу изнад Ростова на Дону

Србија би према најавама требало да у првом кварталу 2020. године преузме нове хеликоптере, али има наговештаја да би се то могло догодити и до краја ове године.

Раније је мајор Добросав Дрндаревић, командант 714. противоклопне хеликоптерске ескадриле из Краљева, говорећи о карактеристикама хеликоптера Ми-35М, рекао да је разлика велика у односу на оно што је ВС до сада имала.

Једна од тих разлика је опрема хеликоптера и сами инструменти - прелазак са аналогног на дигитално. Друга разлика је борбена употреба у дневним и ноћним условима и у сложеним метео-условима. Добија се и додатни ниво заштите јер је хеликоптер оклопљен – главни системи, мотор, ротор, као и сама кабина и пилоти су заштићени. Такође, сада се створила могућност дејствовања на већим даљинама - и дању и ноћу - јер хеликоптер располаже термовизијом, телевизијом, опремљен је и наочарима за ноћно летење.

Истакао је да је хеликоптер првенствено намењен за противоклопну борбу, али оспособљен и за целу палету других задатака које може да извршава, као што су превожење људства, терета и извиђање и из ваздуха.

Русија је ове недеље испоручила три војно-транспортна хеликоптера Ми-17В5 за РВ и ПВО Војске Србије, о чему је Спутњик екслузивно писао.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала