Медведев: Став ЕУ „или исток или запад“ не води у правом смеру

© Драган КујунџићСастанак премијерке Ане Брнабић и председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведевау Палати „Србија“
Састанак премијерке Ане Брнабић и председника Владе Руске Федерације Дмитрија Медведевау Палати „Србија“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Руски премијер Дмитриј Медведев изразио је наду да Европска унија неће замерити Србији на потписивању трговинског споразума са земљама Евроазијске економске уније (ЕАЕУ) и оценио је да став ЕУ „или исток или запад“ не води у правом смеру.

Медведев је подсетио да ће 25. октобра у Москви, у присуству српске премијерке Ане Брнабић, тај споразум бити потписан.

„Не треба сарадњу усмеравати на ’или-или‘, не треба реаговати на идеолошке обмане и клишее и бити против таквог деструктивног приступа, него размишљати прагматично и развијати прагматичну сарадњу“, поручио је Медведев у Скупштини Србије и додао да је Русија против конфликтног приступа.

Потписивање споразума са ЕАЕУ за Србију значи приступ тржишту од 180 милиона људи и да ће извоз појединих српских производа на том тржишту бити либерализован, али и да ће то учинити Србију привлачнијом за руске и остале инвеститоре из Евроазије.

„Са нашим партнерима ми градимо Евроазијску унију, која се заснива на равноправности и поштовању интереса једних других. Међутим, Евроазијска унија није затворен клуб, већ смо отворени за сарадњу и са другим земљама“, рекао је Медведев.

Каже да су партнери из ЕУ одбацили сарадњу са Русијом.

„Русија због тога не тугује, али је то оставило последице на решавање бројних задатака у Европи и на економију, због чега су изгубљене милијарде евра које се не могу повратити“, закључио је Медведев.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала