Потписано више билатералних споразума између Србије и Русије

© PREDSEDNISTVO SRBIJEПредседник Србије Александар Вучић и председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев
Председник Србије Александар Вучић и председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медведев - Sputnik Србија
Пратите нас
У присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Русије Дмитрија Медведева вечерас је у Београду размењено више билатералних споразума и меморандума о сарадњи у области науке, привреде, саобраћајне инфраструктуре, пољопривреде и иновација.

Међу њима је и Споразум о примопредаји 166. странице Мирослављевог јеванђеља, која се налази у Националној библиотеци у Санкт Петербургу, и седам слика руског уметника Николаја Рериха, с краја 19. и почетка 20. века, које чува Народни музеј у Београду.

Размењени су и Споразум између влада Србије и Русије о оснивању и условима делатности информационо-културних центара, као и Споразум о заједничкој реализацији пројекта модернизације железничке пруге Београд-Врбница-граница са Црном Гором на деоници Ваљево-граница са Црном Гором између Србије и отвореног акционарског друштва „Руске железнице“.

Потписан је и Анекс Уговора за пројектовање и извођење радова на изградњи железничке инфраструктуре и изградњу јединственог Диспечерског центра за управљање саобраћајем возова у Србији између „Инфраструктура Железнице Србије“ и РЖД Интернешенела.

Данас су српски и руски партнери разменили и Споразум о одобрењу државног извозног кредита Влади Србије, Споразум о сарадњи у области биљног карантина и заштите биља и Споразум о сарадњи у изградњи Центра за нуклеарну науку, технологије и иновације на територији Србије.

Такође, размењени су и Протокол о сарадњи између Управе царина Србије и Федералне царинске службе Русије у борби против царинских прекршаја у ваздушном саобраћају, као и Меморандум о разумевању између две институције о сарадњи царинских служби на аеродромима „Никола Тесла“, Београд, и „Шереметјево“, Москва, у области борбе против превара.

Представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и Министарства просвете Русије разменили су Меморандум о разумевању.

Такође, размењени су у Меморандум о узајамном разумевању између Министарства привреде Србије и Министарства индустрије и трговине Русије о локализацији руске индустријске производње на територији Србије, као и Меморандум о разумевању између кабинета министра задуженог за иновације и технолошки развој и Министарства индустрије и трговине Русије о сарадњи у области развоја иновација и дигиталних технологија у индустрији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала