Приштина „отрованим ковертама“ прикрива сопствене слабости (видео)

© AP Photo / ZvekiГласање на Косову и Метохији
Гласање на Косову и Метохији - Sputnik Србија
Пратите нас
Најновија хапшења Срба на северу Космета, одустајање Приштине од чланства у Интерполу, сукоб Ердогана и Трампа, однос НАТО-а према Турској и приказ војне способности „Слобода 2019“ теме су о којима смо разговарали са пензионисаним генералом Жељком Нинковићем.

Приштина је акцијом РОСУ на Космету желела да прикрије свој неуспех у Интерполу и аферу са „отрованим ковертама“, рекао је у емисији „Од четвртка до четвртка“ пензионисани генерал Жељко Нинковић. „Они су, заправо, прикривали своје слабости. Бесмислено је употребити 25 возила и 100 до зуба наоружаних припадника специјалних снага за хапшење двојице Срба који би се одазвали у полицијску станицу и на телефонски позив, тим пре што се ради о добром полицајцу Радету Басари“, рекао је Нинковић.

Он је додао да га не чуди што међународна заједница ћути, јер су и сами приштински званичници неколико пута нагласили да они ништа самостално не раде.

Наш саговорник каже да је Приштина изашла из ринга за борбу за чланство у Интерполу управо зато што јој је било јасно да ће изгубити.

„Желим да верујем да у полицијама у свету раде професионалци, којима улазак једне парадржавне творевине и њихових снага безбедности у цео систем уопште не одговара. Није њима непознаница на каквом гласу су албански држављани“.

Курти жели „велику Албанију“

Влада у Приштини још није формирана, али Аљбин Курти већ увелико прима амбасадоре и то испред албанске заставе. Генерал Нинковић каже да то не треба да нас брине, али да не треба да заборавимо да је Космет наша територија која је окупирана од 1999. године и да се може вратити када се за то створе услови.

© REUTERS / FLORION GOGAАљбин Курти
Приштина „отрованим ковертама“ прикрива сопствене слабости (видео)  - Sputnik Србија
Аљбин Курти

„Ми не треба да размишљамо о том историјском путу који има свој ток. Наша земља само треба да јача своју снагу и да чека прави тренутак. Приштина није до дан-данас испунила ни слово из Бриселског споразума. Знамо да је Косово важно због природних ресурса, а познато је да су још у 19. веку тамо били Британци“, рекао је Нинковић. Он, међутим, наглашава да је Косово битно и због геостратешког положаја, јер се на његовој територији налази база „Бондстил“, од које умногоме економски зависи и локално становништво.

Србија јача своју војску

НАТО и ЕУ су превасходно политички, али и економски пројекат, и зато је британски министар спољних послова Доминик Раб, у жељи да убеди земље-чланице НАТО-а да издвоје два одсто свог БДП-а за одбрану, поново потегао „аргумент“ Црне Горе. Он је рекао да чланице Алијансе морају да се суоче са Русијом, како им се не би десило исто што и у Црној Гори, када је Русија наводно покушала да поткопа европску демократију у неуспелом покушају пуча.

„Војно-индустријски комплекс САД и Велике Британије је заинтересован да се снаге њихових партнера опремају њиховом новом опремом, јер им само то обнавља производњу и диже стандард. Румуни су наши најревноснији суседи, а ови други то не могу да прате зато што су авиони и хеликоптери прескупи у односу на произвођаче из Русије и Кине“, рекао је генерал.

© Sputnik / Оливера ИкодиновићМИ-35М
Приштина „отрованим ковертама“ прикрива сопствене слабости (видео)  - Sputnik Србија
МИ-35М

Објашњава да, изузев САД и Велике Британије, остале земље-чланице Алијансе немају армије са високим нивоом оперативних способности. „Нама нико од суседа не може да приђе са приказом војних способности. Добар пример је тенковски биатлон, који на Западу није био успешно одржан, јер су им се тенкови стално кварили. Добро је што се наша војска озбиљно опрема и обучава и стандард јој расте. На овогодишњем приказу способности ВС, тежиште неће бити на оклопним возилима већ на специјалним јединицама и ваздухопловној компоненти. Овладали смо техником која долази из Русије, а битно је да имамо и довољно летачког особља“, рекао је Нинковић.

Да ли ће Турска срушити Алијансу?

Због најновијег развоја ситуације у Сирији, многи аналитичари сматрају да је Турска пољуљала НАТО. Наш саговорник каже да Турска ратује са Радничком партијом Курдистана већ годинама због подручја које је веома богато водом.

„Свестан је Трамп да је Ердоганова армија друга по снази у НАТО-у, а свестан је и да је тешко срушити турску економију“.

„У садашњим околностима, Ердоган је схватио да може да добије доста за своју земљу, али верујем да ће се решење тражити за преговарачким столом заједно са великим силама“, изјавио је наш саговорник.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала