Кремљ: Турска војна операција може нашкодити политичком решењу у Сирији

© Sputnik / Уђи у базу фотографијаКамион са оклопном техником турске војске на турско-сиријској граници
Камион са оклопном техником турске војске на турско-сиријској граници - Sputnik Србија
Пратите нас
Операција Турске на североистоку Сирије је изузетно забрињавајућа и могла би да наштети политичком решавању ситуације, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков на телевизији „Русија 1“.

„Крајњу забринутост свих изазива ситуација на североистоку Сирије, где се сада одвијају догађаји који би потенцијално могли да нанесу штету политичком решењу“, рекао је Песков.

Ситуација у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Операцију Турске оштро критикује неколико суседних земаља, као и САД и Европска унија. Председник САД Доналд Трамп је запретио да ће „разорити турску економију“ ако Анкара „пређе границе дозвољеног“ и обећао снажан удар ако Турска не буде играла по правилима.

Министар финансија САД Стивен Мнучин је саопштио да Трамп намерава да овласти његово министарство за увођење санкција Анкари.

У четвртак, 17. октобра, Сједињене Америчке Државе и Турска објавиле су да су се сложиле да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге са 30-километарске тампон-зоне на турско-сиријској граници, коју Анкара намерава да контролише самостално. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у петак да ће Анкара наставити операцију у Сирији ако Сједињене Америчке Државе не испуне обећања о повлачењу курдских снага ван зоне безбедности.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала