Лавров: Кери и ја се нисмо свађали пред камерама

© AFP 2023 / Mark RalstonШефови дипломатија Русије и САД Џон Кери и Сергеј Лавров
Шефови дипломатија Русије и САД Џон Кери и Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да се он и бивши амерички државни секретар Џон Кери нису свађали пред камерама, већ су износили своје ставове.
„Не бих рекао да смо се свађали пред камерама. Обојица смо износили своја становишта. Али, сваки од нас је слушао саговорника. То се ретко дешава“, објаснио је министар у интервјуу за телевизију „Русија 1“, одговарајући на коментар да су он и Кери имали врло оштар преговарачки положај пред камерама, а иза камера топао пријатељски однос.

Говорећи о томе како је могуће бити пријатељ са човеком која има „супротне или озбиљно различите политичке ставове“, министар је препричао утиске са догађаја из времена кад је радио Њујорку, у јануару 1996. године, на којем је био заједно са бившим америчким државним секретаром Хенријем Кисинџером.

„Тада тек што је стигла вест да је Јевгениј Примаков постављен за министра спољних послова Русије. Кисинџера су питали шта он о томе мисли, имајући у виду да је долазак Примакова вероватно био нека врста заоштравања спољне политике Руске Федерације, пошто је он познат по свом оштром приступу. Кисинџер је својим карактеристичним гласом рекао да је одувек волео да има посла са људима који схватају и јасно изражавају националне интересе своје државе. Они су били пријатељи и међусобно су се поштовали“, истакао је Лавров.

Министар спољних послова напоменуо је да се недавно састао са Кисинџером у Њујорку. „Рекао је да се веома трудио да присуствује догађајима посвећеним 90. рођендану Примакова. Због других обавеза он није успео, али сигурно ће доћи следеће године. Надамо се да ће се то догодити“, закључио је министар.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала