Лавров: Москва спремна за нормализацију рада амбасада у САД

© Sputnik / Виталий Белоусов / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Потребно је што пре вратити се нормалном раду дипломатских представништава Русије и Сједињених Америчких Држава и Москва је спремна да то уради на основу „нулте опције“, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

Лавров је подсетио да је главни кривац за тренутно стање ствари администрација председника Барака Обаме.

„Када је наступила агонија његове администрације, потпуно из злобе, покушавајући да се освете за пораз демократа на председничким изборима, отели су имовину и протерали наше дипломате. Ми тада нисмо одмах реаговали, јер смо схватали да је ово у највећој мери корак који има за циљ подривање позиције Доналда Трампа... Када смо схватили да санкције не само да се не замрзавају и не укидају, већ се шире и продубљују, такође смо реаговали и инсистирали на томе да број америчких дипломата у Русији и руских дипломата у Сједињеним Америчким Државама буде паритетан“, рекао је Лавров у интервјуу за телевизију „Русија 1“.

Зграда америчке амбасаде у Москви - Sputnik Србија
Америчке дипломате удаљене из воза ка Северодвинску

Лавров је нагласио да је Москва „спремна да у сваком тренутку та питања реши на основу ’нулте опције‘ и врати се нормалном функционисању наших дипломатских институција“.

„Разговарао сам о томе са америчким државним секретаром Мајком Помпеом и са америчким амбасадором у Русији Џоном Хантсманом, који је завршио своју мисију. По мом мишљењу, они схватају да се једном морамо вратити овоме. Што пре, то боље“, додао је шеф руске дипломатије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала