Шта Русија представља на овогодишњем Сајму књига у Београду

© Sputnik / Радоје Пантовић63. Међународни сајам књига у Београду
63. Међународни сајам књига у Београду - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Русија ће од 20. до 27. октобра учествовати на Сајму књига у Београду. Београдски сајам одржава се већ 61. пут и сматра се једним од највећих форума књига у источној Европи. Око хиљаду учесника из различитих земаља представиће своја издања у халама Београдског сајма.

Руски штанд ове године нуди богат програм догађаја и више од 600 наслова књига различитих жанрова: класичну и савремену руску књижевност, илустроване књиге за децу, програме и уметничке албуме водећих руских музеја, научне публикације, речнике и уџбенике и друго. Важан део дечје изложбе биће руске књиге које је одабрала Грација Готи за изложбу „Насликани светови: 1001 изванредна књига“ (ММСК 2019, у сарадњи са Болоњским сајмом књига за децу). Руси су у Београд донели и стрипове: Московски сајам књига (ММСК) одржава низ догађаја о стриповима, који су постали саставни део уметничког образовања у Русији.

Током сајма, на штанду ће се одржати много дискусија и округлих столова са учешћем преводилаца, писаца и издавача чији је циљ остваривање културних веза и проширивање дијалога између две земље. Шта ми данас кажемо и мислимо о најоштријим променама у историји Русије и Србије? Да ли слика Русије и даље остаје „рт добре наде“ у српској свести? Како су сукоби на тлу Југославије деведесетих представљени у популарном блокбастеру „Балканска међа“ Ивана Наумова?

Низ догађаја посвећен је вештини превођења: округли сто у знак сећања на изванредног преводиоца Василија Соколова, састанци са познатим преводиоцима, као што су Лариса Савељева, Дмитриј Петров, Сергеј Борисов и други. Поводом јубилеја Милорада Павића планиран је округли сто „Милорад Павић и словенски свет“, у коме ће учествовати пишчева удовица.

Област илустрације обухвата радионице о стварању илустрација за књиге и представљању међународних програма за уметнике који раде са књигама. Директор ММСК-а Андреј Гељмиза представиће 37. Светски конгрес Међународног савета за дечју и омладинску књижевност у Москви 2020. и нови Московски међународни сајам дечје књиге 2021. године.

Руски штанд на сајму књига - Sputnik Србија
Биографије Принципа, Тесле и Броза међу књигама које има свака руска породица

Теми савременог позоришта и драме у Русији и Србији посвећено је читање савремених драма и округли сто „Прашина или пулс? Позориште Русије и Србије данас“.

За Србе који уче руски језик, руски штанд је припремио презентацију уџбеника по методологији Дмитрија Петрова и отворену лекцију. Важан део програма биће представљање резултата истраживања Московског центра за словенске језике и Института за славистику Руске академије наука. За 15. годишњицу Форума словенских култура планирамо дискусију о пројектима „Пут жена-писаца. Нова културна рута Савета Европе“, посвећена књижевницама раног двадесетог века и „Сто словенских романа“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала