Вечерас почиње 64. Сајам књига у Београду

© Sputnik / Радоје Пантовић63. Међународни сајам књига у Београду
63. Међународни сајам књига у Београду - Sputnik Србија
Пратите нас
Шездесет четврти Београдски међународни сајам књига биће отворен вечерас у 18.00 часова у Хали 2 Београдског сајма. До 27. октобра, под слоганом „Писмо = глава“, на Сајму ће се представити око 500 излагача из Србије, региона и разних делова света.

Сајам књига ће отворити српски књижевник Милован Витезовић, а посетиоце манифестације ће, у име земље — почасног госта Сајма, поздравити египатски писац и директор Међународног сајма књига у Каиру Хаитам eл Хај Али.

Египат — почасни гост

Египат ће имати прилику да током наредне седмице представи посетиоцима своју богату културу и стваралаштво кроз историју која траје више од 5.000 година. Најављено је гостовање бројних египатских писаца, министарке културе Инес Авдел Дахел, три бивша египатска амбасадора у Србији и СФРЈ и некадашњег министра за антиквитете Махмуда Елдамата, као и чланова балета Каирске опере, који ће први пут наступити већ на самом отварању Сајма.

Отварању штанда Египта присуствоваће министри културе двеју земаља — Инес Авдел Дахен и Владан Вукосављевић — као и градоначелник Београда Зоран Радојичић.

Зашто је Београдски сајам књига највећи културни догађај у Србији

Писац Хаитам ел Хај Али учествоваће у понедељак, 21. октобра, на округлом столу „Сајмови књига и издавачка делатност“. Истог дана на платоу Београдског сајма читаоцима ће се представити египатска књижевница Мансура Изудин, ауторка романа „Привиђења из сенке“ који је објавила београдска „Геопоетика“.

За наредни дан, 22. октобар, најављена је дискусија о књизи „Египатска књижевност у преводу на српски“, уз учешће египатских писаца и новинара.

Планирани су и промоција српске верзије књиге „Србија у очима Египта“, семинар „Искуство у превођењу српске књижевности на арапски“, као и предавање о развоју филмске индустрије у Египту које ће водити египатски режисер Ахмед Авад.

Субота је резервисана за пројекцију филма „Дневник државног тужиоца“ Теуфика Салеха, снимљеног по књизи Теуфика ел Хакима, као и за дискусију о књизи „Каиро у 1.000 година“ Гамала Гитанија.

Орбита културе - Sputnik Србија
Хандке је мајстор, Бетовен је кева

Балет Каирске опере наступиће током последњег дана Сајма књига у Народном позоришту у Београду, а наредног дана и у Српском народном позоришту у Новом Саду. Поред сегмената из познатих класичних балета, чланови трупе ће извести и традиционалне египатске плесове.

Писци са свих меридијана

Слоган овогодишњег Сајма књига, на којем, поред издавача из Србије и региона, учествују и гости из Русије, Кине, Марока, Туниса, Алжира, Турске, Ирана, Белорусије, Немачке, Швајцарске и бројних других земаља, гласи „Писмо = глава“, као подсећање на универзалну вредност и снагу писмености.

Посетиоци Сајма, као и претходних година, поред прилике да се упознају са најновијом домаћом и страном издавачком продукцијом, могу да присуствују и бројним трибинама, дискусијама и промоцијама књига, као и да погледају неколико тематских изложби. Посебни програми посвећени су ове године јубилејима Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича.

Гости Сајма су бројни писци, преводиоци и издавачи, међу којима су амерички књижевник Дејвид Ван, руски писац Сергеј Шаргунов, турска ауторка Нермин Јилдирим и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Групни портрет – Правда за Нобела!

Одмах по свечаном отварању 64. Међународног сајма књига у Београду, почиње овогодишњи трибински програм. У 19.30 у сали „Иво Андрић“ биће одржана трибина посвећена овогодишњим добитницима Нобелове награде за књижевност – Петеру Ханкдеу и Олги Токарчук, писцима чији друштвени ангажман побуђује више пажње јавности од њиховог књижевног стваралаштва. У разговору учествују Жарко Радаковић, Милица Маркић, Небојша Грујичић и Мирољуб Стојановић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала