Бивши председник Бугарске: Бојим се да ће се односи са Северном Македонијом погоршати

© AP Photo / Seth WenigБивши председник Бугарске Росен Плевнелијев
Бивши председник Бугарске Росен Плевнелијев - Sputnik Србија
Пратите нас
Након превремених парламентарних избора у Северној Македонији, који су заказани за април, на власти се могу наћи политичари са реваншистичким осећањима, због чега ће и Бугарска и Европа много изгубити, сматра бивши председник Бугарске Росен Плевнелијев, преноси „Бугарска национална телевизија“ (БНТ).

„Замислите ако некадашњи (политичари) опет дођу на власт — политички лидери Македоније попут Николе Груевског, који су мрзели Бугарску и за време којих су медији стално приказивали Бугарску као окупатора и фашисту“, изјавио је Плевнелијев.

Бивши председник је такође истакао да жали што бугарско-македонска комисија за историјска питања није успела да постигне договор о спорним историјским моментима.

Према његовом мишљењу, то никог не треба да чуди, јер је Софија у својим односима са Скопљем штошта „преспавала“, за разлику од других околних земаља.

„Не можемо то да очекујемо сто година касније, када смо преспавали сва битна дешавања у Македонији — жалимо се на медије, а реците ми колико бугарских медија има у Македонији, будући да је познато да у тој земљи има на стотине српских и исто толико грчких медија?“, запитао се Плевнелијев.

Он је такође прокоментарисао поступак председника Француске Емануела Макрона, који је блокирао почетак преговора о приступању Северне Македоније и Албаније Европској унији, рекавши да је француски лидер направио велику политичку грешку.

„Најважнији аспект је у томе што настављамо да водимо унутрашњу политичку битку по цену неуспеха у спољној политици, јер за Европску унију то у целини представља велики неуспех у тако важној зони, као што је Западни Балкан“, констатовао је бивши председник Бугарске и рекао да се нада даће бивши премијер Македоније Зоран Заев бити поново изабран на ту дужност.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала