Део америчких трупа остаје да чува нафтна поља у Сирији

© AP Photo / Baderkhan AhmadАмеричка војна возила напуштају Сирију
Америчка војна возила напуштају Сирију - Sputnik Србија
Пратите нас
Амерички министар одбране Марк Еспер изјавио је да ће део америчких трупа остати у селима у близини нафтних поља на североистоку Сирије како би спречиле да им приђу припадници терористичке групе ДАЕШ.
„Процес повлачења америчких трупа трајаће недељама, а не неколико дана, део њих (трупа) остаће у селима која се налазе у близини нафтних поља на североистоку Сирије, како би се спречила могућност доласка групе ДАЕШ и других (група) да искористе ове ресурсе. Наше трупе остаће близу места у којима се воде борбе у Сирији“, изјавио је Еспер на конференцији за штампу са авганистанским председником Ашрафом Ганијем у Кабулу.

Амерички министар одбране додао је да није донета коначна одлука о повлачењу америчких трупа из Сирије.

Раније је лист „Њујорк тајмс“, позивајући се на високог америчког званичника, саопштио да амерички председник Доналд Трамп планира да остави мали контингент америчких трупа на истоку Сирије за борбу против ДАЕШ-а.

Трамп је 7. октобра изјавио да су Сједињене Америчке Државе почеле да повлаче трупе са североистока Сирије. Шеф Пентагона Марк Еспер рекао је 13. октобра да ће Сједињене Америчке Државе одатле повући још 1.000 војника.

Турска од 9. октобра води операцију „Извор мира“ на североистоку Сирије против курдских јединица. Сједињене Америчке Државе и Турска договориле су се 17. октобра о прекиду операције на 120 сати и повлачењу курдских снага из 30-км широке тампон-зоне на граници између Турске и Сирије, коју Анкара намерава да контролише самостално.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала