Прва истражна бушотина нафте и гаса 22 километра од црногорске обале

CC0 / Pixabay / Нафтна бушотина у мору
Нафтна бушотина у мору - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Прва истражна бушотина за нафту и гас италијанско-руског конзорцијума „Ени-Новатек“ у Црној Гори биће избушена ван територијалних вода, на око 22 километра од црногорске обале, саопштено је из Управе за угљоводонике Црне Горе.

Резултати првих истражних бушотина планираних за идућу годину, како су казали у Управи, даће одговор на питање да ли на предметним блоковима постоје резерве нафте и гаса, те да ли ће потенцијално нађене резерве бити такве и толике да се могу комерцијално производити.

„Тек након што се утврди постојање структура и оне буду избушене, моћи ће да се дâ одговор на питање да ли у подморју Црне Горе, тачније у изабраним структурама, постоје резерве нафте и гаса. Иако су геофизичка истраживања извршена у складу са најсавременијим методама, о угљоводоничном потенцијалу црногорског подморја на предметним блоковима не можемо говорити само на основу прикупљених података“, рекли су црногорским медијима у Управи.

Подсјетимо, у складу са Уговором о концесији за истраживање и производњу угљоводоника на блоковима четири, пет, девет и десет, који је потписан са италијанско-руским конзорцијумом „Ени-Новатек“, током новембра и децембра прошле године у црногорском подморју је извршено 3Д геофизичко снимање предметних блокова, укупне површине 1.228 километара квадратних.

Из Управе за угљоводонике су прецизирали да је циљ ових геофизичких снимања било прикупљање података о структури подморја на дефинисаним блоковима.

„Када говоримо о блоковима четири, пет, девет и десет, прикупљени и обрађени подаци су у функцији одређивања тачних локација за бушење истражних бушотина које су у складу са Уговором , саставни дио обавезног радног програма који група ’Ени-Новатек‘ мора да изведе у оквиру прве фазе истраживања, а која траје четири године“, истакли су у Управи.

Додајмо, када је ријеч о блоковима 30 и 26 у црногорском подморју, на којима концесију за истраживање има грчка компанија „Енергеан“, у фебруару ове године завршено је 3Д геофизичко истраживање, за које се очекује да ће подаци бити прикупљени до краја године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала