У Јерусалиму откривена улица коју је саградио Понтије Пилат

© Sputnik / Igor Mikhalev / Уђи у базу фотографијаПоглед на Јерусалим
Поглед на Јерусалим - Sputnik Србија
Пратите нас
Израелски археолози открили су у Јерусалиму улицу која датира из времена Понтија Пилата, а претпоставља се да је то била главна улица древног града којом су верници стизали до Храмске горе, објављено је у часопису „Тел Авив: Часопис Института за археологију при Универзитету у Тел Авиву“.

Научници из Управе за антиквитете и са Универзитета у Тел Авиву шест година су ископавали улицу у дужини од 220 метара, чије су фрагменте открили британски археолози давне 1894. године.

Пут почиње код Силоамског пруда код Јужне капије, а завршава се у подножју Храмске горе. Научници сматрају да је та улица служила као централна, јер је повезивала два објекта која су верници поштовали.

О томе да је пут играо најважнију улогу у градском животу сведочи и висок квалитет материјала којим је улица поплочана, као и квалитет тротоара.

Поред тога, током ископавања испод калдрме је пронађено много предмета и кованица.

Новац, који је кован између 17. и 31. године наше ере, омогућио је да се утврди приближно време изградње улице. Како се испоставило, градња пута је започета и завршена за време Понтија Пилата, а могуће да се то десило по његовом налогу.

Величанствена улица је дуга 600, а широка осам метара. Поплочана је масивним каменим плочама, као што било уобичајено у целом Римском царству.

Научници су утврдили да је током градње искоришћено око 10.000 тона кречњачке стене. Они наглашавају да је та улица сигурно имала велики значај за становнике.

„Улица је широка најмање осам метара. Та чињеница, заједно са прецизно исклесаним каменом и богатим декором, указује на то да је реч о посебној улици“, тврде коаутори чланка Џо Узијел и Моран Хагби.

Аутори истраживања претпостављају да је Понтије Пилат помоћу тако грандиозног пројекта желео да умири становнике Јерусалима или да овековечи своје име.

На неким местима на улици налазе се камени блокови. Научници сматрају да су то остаци грађевина које су римски војници уништили током напада на град 70. године наше ере.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала