Ердоган: Ако Вашингтон прекрши договор, обнављамо операцију у Сирији

© REUTERS / STOYAN NENOVТурска војна возила на граници са Сиријом
Турска војна возила на граници са Сиријом - Sputnik Србија
Пратите нас
Турска је спремна да поново покрене операцију на северу Сирије уколико по истеку 120 сати Сједињене Америчке Државе не испуне договор о повлачењу курдских снага из зоне безбедности, изјавио је турски лидер Реџеп Тајип Ердоган.

„Ако Америка не испуни обећања дата нашој земљи, наставићемо операцију (’Извор мира‘) са много већом одлучношћу“, нагласио је Ердоган, пренела је агенција „Анадолија“.

Турска војна операција у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ.

Курди и Дамаск су затим закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а Асад је покренуо војску до северне границе и заузео неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавиле су да су се договориле да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Без обзира на то, медији преносе да се привремено примирје повремено нарушава.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала