Може ли избити први рат унутар НАТО-a

© AFP 2023 / Emrah GurelТурска војска
Турска војска - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава америчког државног секретара Мајка Помпеа — да је председник САД Доналд Трамп спреман да, ако буде потребно, употреби војну силу када је реч о Турској — узбуркала је светску јавност.

На питање о кризи у односима с Турском која се продубила након турске офанзиве на северу Сирије, Помпео је рекао:

„Ми више волимо мир од рата, али у случају да је потребна ’кинетичка акција‘ или војна акција, треба знати да је председник Трамп у потпуности спреман да предузме такву акцију“.

Где је „црвена линија“

Помпео је одбио да каже шта је „црвена линија“ и која би то турска акција подстакла амерички војни одговор, рекавши да не жели да „истрчава пред одлуку председника о томе да ли ће предузети страховити подухват коришћења америчке војне силе“.

Ову изјаву америчког државног секретара политиколог Александар Павић тумачи пре као неку врсту јавне дипломатије него као најаву рата између савезника унутар НАТО-а.

„Трамп се налази под притиском великих критика како домаће јавности тако и естаблишмента који замера Трампу да је наводно оставио америчке савезнике Курде на цедилу када је најавио повлачење америчке војске и тако практично одобрио акцију турске војске да уђе у Сирију и направи тампон-зону. Притом, то нису било какви критичари, део њих је израелски лоби који је на страни Курда и који је био поборник стварања некаквог Курдистана ради контроле токова дешавања на Блиском истоку, а можда и прекомпоновања целе мапе израелског окружења. Зато је Трамп морао доста тога да каже, што је за јавну употребу, иако његове акције говоре другачије“, оцењује Павић.

Показивање зуба

Наш саговорник каже да је амерички председник морао на неки начин да покаже зубе турском лидеру Ердогану, бар јавно, како би ублажио критике на свој рачун.

„Међутим, мало је вероватно да би заиста дошло до војне акције јер Трамп више нема ни капацитета да покрене озбиљну војну акцију. Највише што би могло да се деси је да бомбардује турске положаје из ваздуха, али то постаје ризично јер не постоји зона заштићеног лета над Сиријом, коју је, рецимо, Хилари Клинтон хтела да успостави, тако да би амерички авиони били изложени. Са друге стране, ако би Трамп користио неке крстареће ракете, ризиковао би нову ескалацију коју Америка не може да изнесе“, указује Павић.

Како напомиње, Помпеова изјава, иако је превасходно намењена домаћој јавности, ипак представља и поруку турском председнику Ердогану да не сме да пређе одређене „црвене линије“.

Хаотичне поруке из Беле куће

„Ако би Турска директно напала Курде и ако би међу њима било великих жртава, Трамп би био у проблему и морао би нешто да уради ради своје јавности јер би га Ердоган тиме ставио у врло незгодан положај. Међутим, иза сцене, засад су се и Трамп и Ердоган и Путин доста добро и ефикасно договорили око целе приче у Сирији — и око америчког повлачења и око ограничених акција Турске, али пре свега око неопходности да се кад-тад, а што пре то боље, успостави пуни суверенитет на целој њеној територији“, закључује Павић за Спутњик.

С обзиром да је Турска чланица НАТО-а, руски експерти сумњају да ће Америка употребити војну силу, а такође сматрају је Вашингтону тешко да искључи Анкару из Алијансе, без сагласности других чланица. Због тога се на Помпеову изјаву гледа само као на претњу.

Руски политиколог Владимир Фитин каже за Спутњик да претње Вашингтона о употреби војне силе против Турске немају реалну основу. Према његовом мишљењу, таква реторика америчког руководства усмерена је на америчку опозицију, која захтева оштрије мере против Турака који спроводе војну операцију „Извор мира“.

„Чисто сумњам у то. Треба озбиљно филтрирати све изјаве актуелне америчке администрације, пошто су веома хаотичне, почев од председника. Тешко је претпоставити да САД постављају такве ултиматуме највећем савезнику у НАТО-у, земљи која има другу најјачу армију у оквиру тог блока. Војни сукоб с турском војском није немогућ, али је нереалан у тренутним условима и не могу ни да замислим да би било ко од америчких лидера предузео такве акције.“

Руски аналитичари сматрају да ће изјаве Вашингтона о спремности америчког лидера Доналда Трампа на рат против Турске подстаћи турске власти да постигну договоре са Русијом као и да САД могу да прекину сарадњу са Турском, али и да турски лидер може да одговори на исти начин - замрзавањем сарадње са Америком у свим секторима.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала