Посланици подржали предлог закона о брегзиту, али неће бити усвојен до 31. октобра

© AP Photo / KIRSTY WIGGLESWORTHЗграда британско парламента
Зграда британско парламента - Sputnik Србија
Пратите нас
Британски посланици подржали су предлог закона о „брегзиту“ премијера Бориса Џонсона, али су одбили да он буде усвојен у року од три дана у Доњем дому Парламента.

Првобитно је 329 посланика гласало за то да се предлог закона о повлачењу Британије из ЕУ пошаље на додатни преглед и ради могућих амандмана, а 299 је било против, пренео је АП.

Посланици су потом већински одбили покушај Владе да се по брзом поступку усвоји закон у року од неколико дана.

Влада је тражила да Доњи дом Парламента одобри предлог закона до четвртка, 24. октобра, и да се он потом пошаље у Горњи дом Парламента, како би постао закон пре 31. октобра.

На тај начин, Британија би могла да напусти ЕУ у заказаном року.

Међутим, против кратког временског рока, којим би се Доњем дому Парламента дала само три дана да дебатује о закону, гласала су 322 посланика, док је 308 било „за“.

То значи да ће бити скоро немогуће да Џонсон испуни обећање да изведе Британију из ЕУ 31. октобра, наводи АП и додаје да посланици траже више времена да прегледају закон, пренео је Танјуг.

АП напомиње да Џонсон има два избора — да пристане да посланицима да више времена, што значи да ће доћи до одлагања брегзита најмање за неколико недеља, или да повуче закон и покуша да издејствује да посланици гласају за расписивање избора.

У оба случаја, ЕУ мора да се сагласи о одлагању „брегзита“, наводи АП.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала