Шта би за Србију значио долазак Фолксвагена

© AP Photo / Michael SohnФабрика Фолксвагена
Фабрика Фолксвагена - Sputnik Србија
Пратите нас
Могућност доласка немачке компаније „Фолксваген“ у Србију била би порука свету колико је наша земља повољна за директне стране инвестиције и колико има висококвалификовану радну снагу, оценила је директорка Сектора Привредне коморе Србије за међународне односе Јелена Јовановић.

Према њеним речима, ако би Србија победила у „такмичењу“ за „Фолксваген“, у којем, подсећа, учествују Турска, Румунија, Бугарска, па и Пољска, то би осталим инвеститорима послало сигнал да Србија може много тога да понуди.

Јовановићева је у изјави за Танјуг пре почетка сусрета са привредницима из Немачке, који су део делегације министра привреде и енергетике Немачке Петера Алтмајера, казала да ће састанку бити присутни представници 23 немачке компаније.

„Од тих 23 компанија, 16 већ послују на територији Србије. Осталих седам компанија размишља да инвестира у Србију, а занимају их сектори животне средине, енергетика, ИТ. Имаћемо данас конкретне разговоре са њима, видећемо какав ће бити исход“, рекла је Јовановићева.

Она је навела да је Немачка један од главних спољнотрговинских партнера Србије, али и један од најзначајнијих инвеститора.

Јовановићева је подсетила да је робна размена између Србије и Немачке већ 2013. прешла три милијарде евра, док је 2018. године износила 4,8 милијарди евра.

„Ове године очекујемо да ћемо прећи број од пет милијарди евра“, казала је она.

Директорка Сектора Привредне коморе Србије за међународне односе је истакла да у Србији послује око 1.000 компанија са немачким капиталом, као и да нису све кориснице државних субвенција.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала