Заев коментарисао Макронову изјаву: Не постоји алтернатива!

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаПремијер Македоније Зоран Заев
Премијер Македоније Зоран Заев - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Зоран Заев изјавио је да за Северну Македонију не постоји друга опција осим да буде пуноправна чланица Европске уније и да је идеја „стратешког партнерства“ за Скопље неприхватљива.

Заев је то рекао гостујући на телевизији „Алсат М“, упитан да коментарише изјаву француског председника Емануела Макрона да би земљама-кандидатима можда требало понудити стратешко партнерство.

„Нећемо прихватити другу дебату, као на пример за стратешко партнерство, а не за чланство. За нашу земљу не постоји друга опција осим пуноправног чланства у ЕУ“, изричит је Заев.

Прецизирајући зашто није прихватљива идеја француског председника, Заев је рекао да ће Северној Македонији бити сигурно потребно седам-осам година за преговоре о поглављима.

Зоран Заев - Sputnik Србија
Северна Македонија иде на изборе, Заев даје оставку у јануару

То, према његовим речима, значи да ће Северна Македонија постати пуноправна чланица ЕУ након што буду спроведене унутрашње реформе, што ће се догодити током процеса затварања поглавља.

Заев каже да ће Макрон то прихватити и да ће послати охрабрујући сигнал да процес евроинтеграција треба да започне како је договарано.

Тај сигнал, како каже, није потребан њему, већ ће то бити сигнал за македонски народ.

„Да задржимо и да одржавамо мотивацију. Ту мотивацију морамо да задржимо и због подршке 27 земаља-чланица ЕУ, које су имале кристално јасан став да смо заслужили отварање преговарачког процеса“, рекао је Заев.

Премијер каже да још нема званичне потврде да ће председник Француске Емануел Макрон посетити Скопље у новембру, како су то раније јавили неки албански медији.

Рекао је и да постоји званична иницијатива за посету француског председника, али и да тек треба да уследи комуникација двају кабинета.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала