Борисов о одлуци ЕУ око Северне Македоније: Ситуација је као са Србијом за време Тадића

© AP Photo / Olivier MatthysПремијер Бугарске Бојко Борисов долази на самит ЕУ у Бриселу
Премијер Бугарске Бојко Борисов долази на самит ЕУ у Бриселу - Sputnik Србија
Пратите нас
Премијер Бугарске Бојко Борисов прокоментарисао је одлуку ЕУ да не да Северној Македонији датум за почетак преговора, рекавши да је уложио много напора како би се то догодило и да га ова одлука Брисела „боли“, присетивши се ситуације са Србијом када је Борис Тадић био на власти.

„Уложио сам много напора по питању Северне Македоније и Албаније. Не желим сам себе да хвалим, али мислим да имам одређени ауторитет у Европском савету“, рекао је Борисов, али и нагласио да је управо он био тај који је убедио своје европске колеге да са теме војне операције Турске пређу на питање Скопља и Тиране.

„Рекао сам им — колеге, хајде да им дамо другу шансу. Боли ме то. Неки су чак и име државе променили. Дајте им перспективу, хајде да поново то питање размотримо. Сви су ме погледали, али је Доналд Туск тада предложио да то заиста и учинимо“, навео је.

Борисов је такође рекао и да је француски председник био у праву када је рекао да је првенствено у Северној Македонији и Албанији неопходно да се дистгне консезус политичких снага у тим земљама.

Подсетио је и на ситуацију са Србијом, када је Борис Тадић био председник, рекавши да му је тада бивши председник Француске Никола Саркози рекао да, уколико оријентација земље зависи само од једног човека, не треба сматрати да је та земља спремна да у ЕУ и уђе.

Борисов је рекао да је управо таква ситуација и у Северној Македонији и у Албанији — власт можда и одобрава улазак у ЕУ, али нико не зна да ли би то било исто тако, ако би на власт дошла опозиција.

„Када је Бугарска улазила у ЕУ, имали смо апсолутни консензус — и актуелна власт и опозиција. Сви смо тежили ка ЕУ. Ко год да је дошао на власт, наша оријентација се не би променила“, закључио је Борисов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала