Историјски тренутак кад Русија и Кина не могу да ћуте о војној сарадњи

© Sputnik / Анна Раткогло / Уђи у базу фотографијаКинески тенк
Кинески тенк - Sputnik Србија
Пратите нас
Изјава кинеског министра одбране Веј Фенга на безбедносном форуму „Сјангшан“ упућује на нови ниво војне сарадње Русије и Кине. На ову чињеницу у интервјуу за Спутњик скреће пажњу политички аналитичар Игор Шатров.

Стручњак истиче да су овакве оцене кинеског министра одбране изнесене након прве званичне потврде о руској помоћи Кини у изградњи система упозорења о ракетним нападима.

Кинески министар је изјавио да Кина на сваки начин покушава да изгради нову врсту партнерских односа у сфери безбедности. Између Кине и Русије, у поређењу са другим земљама, постоји висок ниво узајамног поверења у војној сфери, одлично стратешко партнерство и дубока прагматична сарадња. Подржава се повољан развојни тренд ових процеса, да би се створио пример сарадње у сфери безбедности. Према оцени Веј Фенга, ово је важан камен-темељац за одржавање мира у свету.

„Учешће руског министра одбране Сергеја Шојгуа на форуму обавезало је кинеског министра да помене улогу Русије, али то није била дипломатска изјава повезана са посетом руског министра, већ оцена која се заснива на примерима стварне сарадње“, рекао је заменик директора Националног института за развој савремене идеологије Игор Шатров.

Руско-кинеску сарадњу у сфери система противракетне одбране први је најавио председник Руске Федерације Владимир Путин 3. октобра на заседању Међународног дискусионог клуба „Валдај“ . Према Шатрову, изјава руског председника потврђује да координација руске и кинеске спољне политике подразумева и координацију војних политика.

© Министерство обороны РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар одбране Русије Сергеј Шојгу и министар одбране Кине Веј Фенге током састанка у Москви
Историјски тренутак кад Русија и Кина не могу да ћуте о војној сарадњи - Sputnik Србија
Министар одбране Русије Сергеј Шојгу и министар одбране Кине Веј Фенге током састанка у Москви

Изјава Веј Фенга на безбедносном форуму „Сјангшан“ указује на нови ниво руско-кинеске војне сарадње, сматра Игор Шатров:

„Дошао је историјски период када Русија и Кина не могу да отворено не говоре о свом савезништву у војној сфери, иако овај савез не постоји де јуре. Сведоци смо урушавања тренутног међународног система безбедности. Инструменти који су се некада развијали са циљем очувања безбедности немају очекиване ефекте, а чак супротан ефекат произилази из постојања НАТО-а. У тим условима свет треба да буде свестан постојања савеза двеју великих сила који има и војну компоненту. То представља гаранцију стабилности не само у Евроазији, већ и у читавом свету“.

Стручњаци су такође скренули пажњу на војне вежбе кинеске и руске морнарице које су планиране за новембар, уз учешће војно-морске флоте Јужноафричке Републике. Ове вежбе ће бити изведене у близини Кејптауна. Москва и Пекинг редовно спроводе заједничке војне маневре од 2012. године и у водама Средоземног мора, али први пут уз учешће војно-морских снага Јужноафричке Републике. Њихов геополитички значај је очигледан, каже експерт Института стратешких студија североисточне Азије при хејлонгђанској Академији друштвених наука Кине Ма Јоуђуен:

„Ове војне вежбе су наставак војне сарадње Русије и Кине…Оне су стимулисале јачање војне сарадње и размене, нарочито у борби против тероризма. С глобалног становишта, имајући у виду раст протекционизма у светској трговини, земље у развоју без сваке сумње морају да ојачају сарадњу, не само економску, већ и војну. Кина, Русија и Јужна Африка су земље-чланице БРИКС-а , али и земље чије се економије брзо развијају. Јачање војне сарадње не само да ће објединити ове економије у развоју, већ и проширити обим и сфере сарадње.“

Кинески стручњак такође верује да ће ове морнаричке вежбе продубити сарадњу Кине са Африком, као и сарадњу између Кине, Русије и осталих земаља БРИКС-а:

„Последњих година сарадња Кине са афричким земљама непрекидно јача, нарочито у области економије. Кина гради железнице, фабрике и решава проблеме са храном и одећом. Осим тога, на годишњим форумима кинеско-афричке сарадње стално се истичу нови захтеви за ширењем активности овог формата. Зато је важно развијати сарадњу не само у економској сфери, већ проширити њене границе, укључујући и војну сферу. Јачање сарадње између Кине и Јужне Африке не само да доприноси јачању веза између земаља БРИКС-а, него и активном развоју сарадње између Кине и Русије са једне стране и осталих држава БРИКС-а са друге. То помаже и Кини да реализује свој пројекат сарадње ’Појас и пут‘, који ће допринети економском развоју земаља које се налазе дуж ’Пута свиле‘.“

Безбедносни форум „Сјангшан“ одржава се у Пекингу од 2006. године. Ове године су учесници били шефови војних одељења из 23 земље азијско-пацифичког региона и Европе, 6 начелника Генералштаба и 17 заменика министара одбране.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала