Москва: Вашингтон издао Курде у Сирији

© AFP 2023 / BAKR ALKASEMКурдски цивили у Сирији напуштају домове испред турске војске
Курдски цивили у Сирији напуштају домове испред турске војске - Sputnik Србија
Пратите нас
Вашингтон који је последњих неколико година био најближи савезник Курда, напустио их је и оставио на граници, присиливши их на борбу са Турцима, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући изјаву специјалног америчког представника за Сирију Џејмса Џефрија, који је изразио сумњу да ће Курди напустити територије наведене у споразумима.
„Сједињене Америчке Државе су последњих неколико година биле најближи савезници Курда. На крају су напустиле Курде и заправо их издале. Сада преферирају да оставе Курде на граници и готово да их принуде да се боре против Турака“, рекао је Песков.

Према његовим речима, апсолутно је очигледно да ако се курдске оружане формације не повуку, „онда ће одатле морати да оду сиријски граничари и руска војна полиција“.

„И фактички ће преостале курдске формације пасти под точкове турске војске“, нагласио је Песков.

Турска операција у Сирији

Турска од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Амерички председник Доналд Трамп је 7. октобра саопштио да су америчке трупе почеле да се повлаче са североистока Сирије. 

Курди и Дамаск су закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а сиријска војска је пребачена до северне границе и заузела је неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавили да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије, како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Рок за прекид ватре окончан је у уторак 22. октобра у 22 часа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала