Нови документ Европског парламента: Сумња у посвећеност Србије ЕУ због веза с Русијом и Кином

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Уђи у базу фотографијаЗаседање Европског парламента у Стразбуру
Заседање Европског парламента у Стразбуру - Sputnik Србија
Пратите нас
Тесне везе са Русијом и Кином доводе у сумњу посвећеност Србије европској перспективи, наводи се у документу Европског парламента, који је забринут због војне сарадње између Русије и Србије, као и „зависности“ Београда од испорука руског гаса, пише РТ.

У кратком извештају посвећеном Србији стручњаци Европског парламента оцењују да је таква ситуација могла настати услед незадовољства београдског руководства темпом напретка на путу ка чланству у ЕУ.

„Русија је традиционални геополитички савезник Србије, а у прошлости је Москва пружала дипломатску подршку (подржава Србију поводом непризнавања Косова), као и инвестициону, економску и војну помоћ. С друге стране, Србија се опирала притиску ЕУ, који је имао за циљ да натера земљу да уведе санкције Русији због њене агресије у Украјини“, наводи се у извештају Европског парламента, у који је имала увид телевизија РТ.

Поред тога, европски експерти подсећају да би у случају придруживања ЕУ, Београд морао да анулира све билатералне односе са другим земљама.

Раније су стручњаци са Института за истраживања у сфери безбедности ЕУ такође изражавали забринутост због „утицаја“ Русије на Западном Балкану. Конкретно, говорило се о „руској тактици дестабилизације у региону“.

Зависност од руског гаса

Европски парламент страхује и због руско-српске војне сарадње. Аналитичари указују на резолуцију Европског парламента из 2018. године, која је позивала да се следе европски принципи безбедности и спољне политике.

„Резолуција Европског парламента из 2018. године за Србију критикује војну сарадњу Србије и Русије и апелује на Србију да усклади своју спољну политику и политику безбедности са политиком ЕУ“, наводи се у документу.

Поред тога, истиче се да је Европски парламент забринут због зависности Србије од руских испорука гаса.

Приступање ЕУ упитно

Европски аналитичари такође истичу да без обзира на то што је законодавство Србије делимично усклађено с правним нормама ЕУ, стратешка конкуренција међу светским силама може да поремети приступање земље ЕУ, које је планирано за 2024. годину.

„Међутим, упркос извесном напретку по питању политичких критеријума и владавине права, на пример, актуелна уставна реформа чији је циљ да усклади Устав Србије са европским стандардима, стратешка конкуренција међу светским силама је све јача и може поништити све напоре у оквиру процеса придруживања ЕУ“, објашњава се у документу Европског парламента.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала