Потез Беле куће разоткрива моћно америчко оружје које разара лажима

Пратите насTelegramOdyssey
Можда „Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ остварују пристојан профит од претплате и реклама, али ће им отказивање само једног претплатника озбиљно нарушити репутацију „најугледнијих америчких дневних листова“.

Само дан пошто је амерички председник Доналд Трамп наговестио такав развој догађаја, Бела кућа је саопштила да неће обновити претплату на „Њујорк тајмс“ и „Вашингтон пост“.

Сукоб између Трампа и либералне штампе у Америци од почетка нема никакву основу за фер комуникацију и то је сукоб у коме не постоје мостови, каже за Спутњик социолог др Слободан Рељић, бивши главни и одговорни уредник НИН-а.

„Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ нападали су и нападаће Трампа шта год да он уради, сматра Рељић и додаје да је одлуком да не обнови претплату на та два листа председник САД показао да је као и обично — практичан.

Оружје „дубоке државе“

Тако је амерички председник показао и да „Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ могу да „пишу то што пишу о њему“ и да наставе тако да пишу, а да не морају да долазе у Белу кућу и у том смислу, тај његов потез је потпуно нормалан, сматра бивши главни и одговорни уредник НИН-а.

Вероватно, ни „Њујорк тајмсу“ ни Вашингтон посту“ отворени сукоб са Белом кућом неће донети неку лошу ствар, јер ће они сада моћи да легитимишу то своје право да наставе да раде као што су радили и до сада, додаје Рељић.

Најновији догађаји могу се тумачити и као наставак сукоба Трампа и „дубоке државе“, јер су „Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ њено оружје, истиче Рељић, а писање два најугледнија америчка дневна листа о председнику САД описује речима — „сваки дан нова конструкција у којој чињенице не играју никакву улогу“.

„То одавно нису медији чије писање није саставни део неке фаланге која се бори за нешто. То слободни медији нису бар пола века и кад су дошли у сукоб са Трампом, стали су на страну дубоке државе. Као што су у сукобу код нас били на страни Алије Изетбеговића против Милошевића, тако је и данас у Америци“, објашњава Рељић.

Унапред написани текстови

Према његовим речима, данас имамо „нови светски дезинформативни поредак“, у коме више немамо колање информација него колање дезинформација, а „Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ су перјаница тог процеса. Сâм Трамп је најочитији пример њиховог рада у последњих барем четврт века, сматра Рељић.

У њиховом односу према човеку који се налази на једном од најважнијих места на свету и на најистакнутијем положају у САД, не поштују се никакви кодекси ни правила понашања слободне штампе, истиче Рељић.

© Sputnik / Радоје ПантовићПрофесор др Слободан Рељић, новинар и публициста
Потез Беле куће разоткрива моћно америчко оружје које разара лажима - Sputnik Србија
Професор др Слободан Рељић, новинар и публициста

У том односу нема ничега чиме се до сада „огртало слободно новинарство“ и ту је реч о отвореном сукобу са Трампом и његовим „нападањем сваки дан, у сваком погледу“, наглашава бивши главни уредник НИН-а.

„Једно време, док нису дошли код нас, мислили смо да извештавају о неким догађањима на терену, иако је општепознато како су извештавали из Вијетнама и какве су биле њихове приче о Совјетском Савезу. Дакле, ту нема никаквих нијанси, то је све било унапред одређено. Кад су долазили код нас, ми смо видели да они овде долазе са написаним текстовима и немају они овде шта да чују што би могло да промени њихово мишљење“, наглашава Рељић.

„Тајмс“ и „Пост“ комунистичка пропаганда

Међутим, писање „Њујорк тајмса“ и Вашингтон поста“ имало је привид поштовања новинарских стандарда, зато што смо у Источном блоку имали огољено непоштовање професионалних кодекса и правила.

„Сад су они дошли у то стање, исти су као некадашњи медији на Истоку и више немају обзир ни према чему“, сматра Рељић.

Он истиче да се „Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ баве „ширењем дезинформација“ и то више и не прикривају, а кампања против Трампа је најочитији пример тог процеса, јер је он њихов председник. И против руског председника Владимира Путина воде кампању без икаквих чињеница као и против Трампа, „али то је и логично, јер су то увек радили против онога ко седи у Кремљу“.

„Њујорк тајмс“ и Вашингтон пост“ контролише оно што се зове „наддржава“, односно људи који су „изнад парламента“, а некад најугледнији амерички листови више и не говоре о слободи штампе, каже бивши главни уредник НИН-а.

Рељић закључује да више нема потребе да новинари „Њујорк тајмса“ и Вашингтон поста“ долазе у Белу кућу, иако је у новинарству важно бити на лицу места, јер све (дез)информације које добијају о Белој кући, добијају подземним каналима од „наддржаве“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала