У Сочију почиње први самит „Русија-Африка“

© Sputnik / Артур Лебедев / Уђи у базу фотографијаБанер економског форума и самита "Русија-Африка" у Сочију
Банер економског форума и самита Русија-Африка у Сочију - Sputnik Србија
Пратите нас
Први самит и пословни форум „Русија-Африка“ почиње 23. октобра у јужном руском туристичком граду Сочију. Од њега се много очекује у вези са продубљивањем политичке, економске и трговинске сарадње између Москве и земаља афричког континента.

Дводневним самитом ће заједно председавати председник Русије Владимир Путин и његов египатски колега Абдел Фатах Сиси. На овај догађај су позвани лидери све 54 афричке земље, а чак 43 од њих потврдило је своје присуство.

Везе између Русије и афричког континента значајно су ојачале претходних година, али још увек има довољно простора за ширење сарадње, изјавила је Олга Кулкова, старији истраживач Центра за студије руско-афричких односа и спољне политике афричких земаља на Институту за афричке студије Руске академије наука.

„Самит је у великој мери усмерен на ширење политичке, економске, трговинске и инвестиционе сарадње са афричким земљама. Рад на том циљу веома је активан последњих година. Трговина између Русије и Африке повећана је са 17,4 милијарде долара 2017. године на 20,4 милијарде долара 2018. године“, рекла је она.

Кулкова је додала да на самит не треба гледати само као на средство за ширење меке моћи Русије на Африку, већ да би овај догађај такође могао да донесе стварне економске користи с обзиром на брзи економски и демографски развој земаља овог региона.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала