Вашингтон: Курдске снаге напустиле зону безбедности на северу Сирије

© AFP 2023 / DELIL SOULEIMANПрипадници Снага самоодбране сиријских Курда у граду Шадади, 60км јужно од града Хасака у Сирији
Припадници Снага самоодбране сиријских Курда у граду Шадади, 60км јужно од града Хасака у Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Курдске формације које улазе у састав Снага демократске Сирије напустиле су зону безбедности коју је Анкара формирала на северу Сирије, изјавио је амерички потпредседник Мајк Пенс.
„Раније смо добили саопштење команданта СДС-а да су све њихове оружане снаге повучене из зоне безбедности под контролом турских оружаних снага“, рекао је Пенс.

„Наша команда и даље наставља да води консултације са обе стране. Надам се да ће у најскорије време режим прекида ватре бити непрекидно на снази. Ове консултације се настављају“, додао је он.

Пенс тврди да ће споразуми постигнути прошле недеље у оквиру америчко-турских преговора о стварању зоне безбедности на северу Сирије „обезбедити мир и заштитити све становнике овог региона погођеног ратом“. Према његовим речима, „током последњих пет дана очуван је привремени режим прекида ватре“. Потпредседник је још једном нагласио да се америчке трупе стациониране у Сирији враћају кући.

Турска операција у Сирији

Турска од 9. октобра води операцију „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Амерички председник Доналд Трамп је 7. октобра саопштио да су америчке трупе почеле да се повлаче са североистока Сирије. 

Курди и Дамаск су закључили споразум о заједничком супротстављању Турској, а сиријска војска је пребачена до северне границе и заузела је неколико градова које су раније контролисали Курди, укључујући Раку.

Вашингтон и Анкара су након тога, 17. октобра, објавили да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије, како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Рок за прекид ватре окончан је у уторак 22. октобра у 22 часа.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала