Американци довлаче тенкове у Сирију

© AFP 2023 / PETRAS MALUKASПрипадници 1. америчке дивизије 9. пука, 1. батаљона истоварују технику, међу којима и тенкове "Абрамс"
Припадници 1. америчке дивизије 9. пука, 1. батаљона истоварују технику, међу којима и тенкове Абрамс - Sputnik Србија
Пратите нас
Сједињене Америчке Државе планирају да пошаљу тенкове „Абрамс“ ради заштите нафтних поља на истоку Сирије, пише портал „Њузвик“, позивајући се на неименованог високог званичника Пентагона.

Према његовим речима, након одобрења Беле куће Сједињене Америчке Државе могу да пошаљу половину батаљона америчке тенковске бригаде (у америчкој тенковској бригади је 90 тенкова, бригада се састоји од три батаљона), односно 15 тенкова „Абрамс“ и војнике на исток Сирије. Извор је додао да ће арапско-курдске јединице Сиријских демократских снага наставити да учествују у обезбеђивању тих нафтних поља.

Раније је амерички председник изјавио да ће мањи број војника остати у Сирији, и то у области где се налазе нафтна поља.

Вашингтон и Анкара су 17. октобра објавили да су се договорили да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге на 30 километара у унутрашњост Сирије, како би се створила тампон-зона коју Анкара намерава да контролише самостално. Рок за прекид ватре окончан је у уторак 22. октобра у 22 часа.

Истог дана, након преговора председника Русије и Турске, Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана потписан је меморандум о разумевању у десет тачака. Њиме се, између осталог, предвиђа да на сиријску страну сиријско-турске границе изван зоне турске операције „Извор мира“ уђу јединице руске војне полиције и сиријске пограничне службе и да се снаге самоодбране Курда повуку на 30 километара од границе са Турском на запад и исток од зоне операције „Извор мира“.

Руске и сиријске снаге ће помагати при повлачењу курдских јединица и њиховог наоружања, што би требало да буде завршено у року од 150 сати. Од тог тренутка почеће заједничко руско-турско патролирање у дубини од 10 километара од границе према западу и истоку од области у којој се изводи операција „Извор мира“, осим града Камишлија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала