Песков објаснио како су изгледали преговори Путина и Ердогана

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Сочију
Председници Турске и Русије Реџеп Тајип Ердоган и Владимир Путин на састанку у Сочију - Sputnik Србија
Пратите нас
Портпарол Кремља Дмитриј Песков објаснио је како су изгледали преговори председника Русије Владимира Путина и његовог турског колеге Реџепа Тајипа Ердогана у Сочију, када је усвојен меморандум о разумевању о контролисању североисточне територије Сирије.

Према речима Пескова, првих два и по часа председници су седели сами, уз присуство преводиоца, без помоћника.

„Седели су и гледали на мапу. Обојица се веома добро разумеју у нијансе локалитета, као и о томе где сте шта налази. Тек након њиховог разговора у четири ока су се прикључили министри одбране и други помоћници“, појаснио је Песков.

Дуга изнад Црвеног трга у Москви - Sputnik Србија
Русија Европи: Будите задовољни договором Москве и Анкаре

Након што су се остали чланови делегације придружили састанку, министрима иностраних послова је било поручено да саставе нацрт документа, који ће нешто касније бити усвојен као „меморандум о разумевању“.

„Лидери су сами у тај текст уносили одређене измене, потом их утврђивали са министрима иностраних послова на три језика — на руском, енглеском и турском. То је, као што сте могли и сами да видите, трајало преко шест часова“, казао је.

Песков је додао и да су преговори били изузетно сложени, зато што Турска на северу Сирије жели да спроведе сопствене интересе у дело.

„Управо зато је током састанка било потребно да се сагледају сви интереси и да се осмисли начин како да се ситуација преокрене у обострану корист. А за Русију је битно било и да све то буде прихватљиво и за Дамаск“, оценио је Песков.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала