Путин: Отворили смо нову страницу у односима Русије и земаља Африке

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин
Руски председник Владимир Путин - Sputnik Србија
Пратите нас
Руско-афрички самит у Сочију отворио је нову страницу у односима Русије и земаља Африке, изјавио је данас руски председник Владимир Путин и саопштио да је одлучено да се такви састанци редовно одржавају у будућности, у форми партнерског форума, како би сарадња Русије и афричких земаља добила системски карактер.

„У оквиру тог форума састанци ће се одржавати сваке три године на највишем нивоу, наизменично у Русији и у афричким земљама“, рекао је Путин на крају дводневног Самита.

Русија и афричке земље усвојиле су декларацију у којој су се сагласиле да изграде заједничке потенцијале за борбу против тероризма.

Оне су се сагласиле да координирају напоре и деле искуства у борби против тероризма, укључујући примену заједничких програма, како би изградиле неопходне капацитете за заинтересоване афричке земље и спровеле обуку припадника афричких мировних мисија у специјализованим образовним институцијама у Русији и афричким државама.

Државе потписнице су се договориле и да прошире сарадњу у борби против међународног криминала, илегалног кријумчарења људи, дроге и оружја, прања новца, илегалних миграција и гусарења.

Договорено је и јачање контаката између полиција и обавештајних служби.

Председник Русије Владимир Путин на самиту Русија-Африка - Sputnik Србија
Путин: Сарадња са земљама Африке приоритет спољне политике Русије

У документу се позивају државе чланице УН да наставе да примењују специјалне активности и мере, како би разрадили законска решења у вези са регулисањем друштвених медија, забраном или рестрикцијом употребе невладиних и хуманитарних организација у илегалне сврхе, као и у вези са процесуирањем појединаца и организација које подржавају терористичке активности.

Русија и афричке земље позивају чланице УН да наставе да примењују мере за спречавање терористичких група да регрутују нове чланове и да помогну у елиминацији извора за финансирање тероризма.

У документу је подржана идеја о неширењу нуклеарног оружја и договорена је сарадња у обезбеђивању спровођења Споразума о неширењу нуклеарног оружја, који је, како се наводи, показао способност за избалансираност обавеза које се односе на неширење нуклеарног оружја, мирољубиво коришћење нуклеарне енергије и разоружање.

Руско-афричким самитом, који је одржан јуче и данас у Сочију, копредседавали су председници Русије и Египта Владимир Путин и Абдел Фатах ал Сиси.

Поред Русије, на Самиту су учествовале све афричке земље, а од њих 54, шефови држава су представљали 43 земље.

На маргинама Самита одржан је и економски форум на којем су, поред шефова држава, учествовали представници пословне заједнице и владиних служби.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала