Централноафрички председник: Треба нам још руског оружја

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаТенк Т-14 Армата на војној паради за Дан победе
Тенк Т-14 Армата на војној паради за Дан победе  - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Централноафричке Републике Фостен Арканж Туадера, који је био један од учесника самита „Русија-Африка“ одржаног у Сочију, затражио је подршку за потпуно укидање ембарга на увоз оружја његовој земљи.

Туадера у интервјуу за Спутњик говори о томе каква је помоћ потребна његовој земљи од Москве, да ли ће у Централноафричкој Републици бити руске војне базе и зашто жели да добије још оружја из Руске Федерације.

Господине председниче, доста тога се променило у односима Русије и ЦАР од нашег последњег разговора пре три године. Шта је за Вас најважније?

— За ове три године постигнут је велики прогрес. Пре свега, у напредовању народа ЦАР у правцу мира, стабилности и развоја, али постоје и изазови са којима се боримо. Уложени су напори како би се развиле наше сигурносне и безбедносне снаге. Спроведена је обука, наше одбрамбене снаге се развијају и јача се њихов потенцијал. Посао још увек није завршен, али перспектива постоји. Руски инструктори су обучавали централноафричке снаге како да користе оружје. Око три хиљаде војника је већ прошло такву обуку. Такође, било је и испорука оружја из Русије. Прва испорука је била пре извесног времена, а недавно у мају месецу још две. Један од позитивних резултата је то што је након споразума и испоруке руског оружја један контигент војника већ дислоциран, а распоређивање безбедносних снага широм земље се наставља, како бисмо повратили контролу над целом територијом.

Да ли очекујете нове испоруке оружја из Русије? Да ли већ постоји договор?

— Знате да се Русија сагласила да испоручи пет хиљада јединица оружја Централноафричкој Републици. И оне су испоручене. Данас су нашим снагама потребне нове могућности и о томе сам разговарао током састанака са руским представницима — може ли Русија да пружи додатну помоћ ЦАР, како би наше снаге могле да врше своју дужност. Наша армија ће бројати 12.000 људи. Имамо пет хиљада јединица оружја и то није довољно. То је војска и њој су неопходна средства да би у потпуности могла да испуњава своју мисију.

Може ли се, после Вашег састанка са Владимиром Путином, говорити о сарадњи у новим областима?

— Руска Федерација је обезбедила војну опрему, руски инструктори обучавају наше војнике како да користе ово оружје, али верујем да треба ширити сфере сарадње са РФ и о томе су говориле све афричке земље. Говоримо о мултисекторској сарадњи. Затражили смо помоћ од Русије у областима као што су пољопривреда, образовање. Владимир Путин се сложио да универзитети, руски образовни центри примају студенте из ЦАР. Такође постоји неколико праваца за инвестиције. Ми знамо да руски инвеститори, руски бизнисмени имају велике могућности.

© AP Photo / Sergei ChirikovПредседник Централноафричке Републике Фостен Арканж Туадера и Владимир Путин.
Централноафрички председник: Треба нам још руског оружја - Sputnik Србија
Председник Централноафричке Републике Фостен Арканж Туадера и Владимир Путин.

Да ли је тачно да су у току преговори о изградњи руске војне базе?

— Имамо споразум о сарадњи између министарстава одбране који се спроводи. Постоје и друге могућности, ако се руска влада сложи да нам помогне у разним сферама. Одлучили смо да формирамо гарнизонску војску и у току је стварање неколико гарнизона, а то је изазов за ЦАР. Молимо све наше партнере и пријатеље да пруже помоћ у реализацији овог националног плана одбране.

Да ли то значи да се питање руске војне базе у ЦАР не разматра?

— Настављамо сарадњу у тим оквирима са Министарством националне одбране, руским Министарством одбране, како бисмо размотрили нове могућности за сарадњу.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров затражио је да се убрза истрага у вези са убиством троје руских новинара у ЦАР. Докле је стигла истрага и има ли напретка?

— Овај инцидент нас је изненадио. Оно што можемо да урадимо и што већ радимо, јесте да расветлимо убиство тројице новинара. Истрага још увек траје, влада чини све како би помогла откривању истине.

Многе медије интересује питање о приватним војним компанијама. Позната је афера „Вагнер“. Зашто их њихово присуство толико брине, да чак користе термин „плаћеник“?

— Ви знате да се наша сарадња са Русијом одвија у транспарентним условима. Обраћали смо се Министарству спољних послова и председнику Путину у вези са испоруком оружја ЦАР. То се одвија под надзором комитета УН за санкције у вези са ембаргом ЦАР. Шта могу да додам? Предвиђено је да руски инструктори обучавају централноафричке војнике како да користе ово оружје. И руско Министарство одбране и Министарство одбране ЦАР су сарађивали по овом питању. То је сарадња између држава и не разумемо зашто се појављују такве изјаве.

Тражили сте помоћ за укидање ембарга на оружје. Има ли каквих новости? Како коментаришете ситуацију?

— Недавни развој догађаја је олакшао ситуацију. Али нама није потребно ублажавање, нама је потребно потпуно укидање ембарга које ће омогућити нашим војницима да испуњавају своју мисију. Данас се оружане групе не налазе ни под каквом контролом и живе од кријумчарења. Оне су боље наоружане од националне армије и то је неприхватљиво. Због тога тражимо потпуно укидање ембарга на одбрамбене и безбедносне снаге које обучава међународна заједница. Њих обучава мисија ЕУТМ, руски инструктори, неке државе су се такође сложиле да обучавају наше војнике. Понављам, није реч о делимичном укидању ембарга или његовом ублажавању, већ о потпуном укидању. Молимо Русију да нам помогне. Знамо да нас она већ подржава. Али треба убедити и друге државе да нам помогну како би ембарго био потпуно укинут. 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала