Кустурица: Позориште — посебна врста религиозности

© Tanjug / Dimitrije GollЕмир Кустурица
Емир Кустурица - Sputnik Србија
Пратите нас
Редитељ Емир Кустурица отворио је вечерас у Дрвенграду 4. „Позоришни Кустендорф”, истакавши да добро позориште и добра уметност могу да служе човеку и да је важно да се фестивали, као део културе, одржавају у „овом времену великог пада уметности”.

Признао је да му је, од свих фестивала које организују на Мећавнику, позоришни најомиљенији и изразио уверење да ће следеће године трајати дуже и да ће бити прилике да се погледа више представа.

„Идеја о класичној уметности указује да су фестивали као продужена рука или природни наставак дионизијске или, с друге стране, аполонијске идеје уметности. Колико год да су део туристичке понуде, фестивали су одувек били део културе“, рекао је Кустурица.

Под слоганом „Друштво спектакла“ фестивал ће покушати да одгонетне место и улогу позоришне уметности у актуелном друштву, у којој је спектакл у основи свега и представља не само основни елемент разоноде, већ и владајући облик живота.

„Све што се одвија на јавној сцени, укључујући и камере свуда постављене, заправо води ка томе да се људи навикну на надзор као идеју о посебном театру о коме је Сноуден већ много рекао, али постоји и тај поетски дух, још од Исуса Христа Назарећанина, који се изражавао параболама. Мислим да добро позориште и добра уметност могу човеку да служе, па и овај фестивал и сви које овде организујемо“, истакао је Кустурица.

Према његовим речима, позоришни фестивал је, пак, ближи ономе што се данас обележава као идеја о вечном животу, преноси Танјуг.

„Паметни социолози у Америци рекоше да је Бог на Западу убијен. Тако је и вечни дух убијен, али мислим да се он скрива у уметности и да треба да верујемо да вечност сваког живота више припада ријалитију, а да је ово што се ствара у позоришту део посебне врсте религиозности“, рекао је Кустурица.

У такмичарском програму учествују Академија уметности из Новог Сада са представом „Кисеоник“ Ивана Вирипајева, Филмска академија из Лођа (Пољска) са комадом „Цена живота“ Мартине Мајок, Државна позоришна академија из Јарославља (Русија) са представом „Чехов.некст“, док се Факултет драмских уметности из Београда представља комадом „Џорџ Каплан“ Фредерика Зонтага.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала