Сећање на хероје који су донели слободу (видео)

© Sputnik / Дејан СимићПредстава на Тргу републике
Представа на Тргу републике - Sputnik Србија
Пратите нас
У оквиру „Дана слободе“ на београдском Тргу републике одржан је сценски приказ под називом „Одужујемо се савезницима и родољубима — сцена Русија“, којем су присуствовали заменик београдског градоначелника Андреја Младеновић и први саветник руске амбасаде у Београду Александар Конанихин.

Изражавам дубоку захвалност српском народу, заједно смо били у ратовима и увек смо били на истој страни, рекао је Конанихин.

„Нама је битно да сте успели да сачувате сећање на наше хероје. И на ваше и на наше. За разлику од неких других земаља, где се споменици руским војницима руше и имамо сталних проблема око руских гробаља, у Србији овај проблем не постоји. Свака вам част и велико вам хвала од срца“, рекао је Конанихин.

Данас обележавамо сећање на хероје који су дали животе како бисмо ми живели у слободном граду и слободној земљи, нагласио је Младеновић.

„Мислим да је на поколењима, а најмање што можемо и ми да учинимо, да их се сећамо, да их не заборавимо и да учимо оне који долазе да не смеју да забораве и да не смеју да прихвате било какву ревизију историје. Недалеко од овог места недавно је постављена плоча, која нас подсећа да су војници Црвене армије 1944. били сахрањени на Тргу републике. Та спомен-табла сећање је на хероје који су дали животе да би Београд био ослобођен. И управо је зграда Народног позоришта сведок колико су борбе биле тешке“, рекао је Младеновић.

Током „Дана слободе“, манифестације која повезује два важна датума — 20. октобар, када је Београд ослобођен у Другом светском рату и 1. новембар, дан када је Београд био ослобођен у Првом светском рату, подсећамо се колико је важно имати савезнике, а Србија их је у оба рата имала, додао је он и била је на страни победника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала