Дачић: Србија треба да нађе своје место на политичкој сцени Европе

© AP PhotoИвица Дачић
Ивица Дачић - Sputnik Србија
Пратите нас
Идеја да би Србија могла да добије статус привилегованог партнерства у Европској унији није нова, али то за сада није званична идеја ЕУ, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић, коментаришући спекулације у француској јавности да би Србија могла да добије статус „који је више од суседства, а мање од чланства у ЕУ“.

„То су идеје од пре 20, 30 година. Бивша Југославија је имала такозвано стратешко партнерство са ЕУ, а сада је идеја да то буде привилеговано партнерство“, рекао је Дачић новинарима на Сајму медија.

Шеф српске дипломатије сматра да је, да би се дошло до таквог статуса, потребно обавити промене у ЕУ, односно увести ту категорију и одредити разлику између пута ка пуноправном чланству и привилегованог партнерства.

Како је навео, то је идеја која неће бити брзо реализована и истовремено је порука, нарочито Западном Балкану, да, ако не можемо да постанемо чланови ЕУ, будемо у привилегованом партнерству.

„Свакакве идеје се чују, али за сада то није званична идеја ЕУ“, казао је Дачић и додао да је такав статус својевремено предлаган и за Турску.

Дачић је оценио да је ЕУ у кризи, јер је, како каже, престала да буде шаргарепа и сада постоји само штап, што се најбоље види на примеру Северне Македоније.

Држава је променила име, шта још треба да уради да би отпочела преговоре о чланству“, питао је министар и додао да Србији то намеће потребу да добро размотри међународну сцену и токове и нађе своје место на политичкој сцени Европе, пренео је Танјуг.

„Макрон ништа ново није рекао, он је то најавио у Београду, али мислим да је Западни Балкан потребан Европи“, рекао је Дачић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала