Кина заузима место Америке у решавању авганистанског сукоба

CC BY 2.0 / DVIDSHUB / Next generation MOUT is here / Амерички војници у Авганистану
Амерички војници у Авганистану - Sputnik Србија
Пратите нас
Неуспех дијалога између САД и талибанског покрета подстакао је Пекинг да интензивира своје напоре на проналажењу решења за авганистански сукоб, изјавила је за Спутњик Наталија Замарева, стручњак из Института за оријенталне студије Руске академије наука.

Представници покрета талибана, представника авганистанске владе и политичара у Кабулу састаће се у Пекингу од 28. до 29. октобра како би разговарали о ситуацији у суседној земљи. За сада талибани одбијају да разговарају са владом у Кабулу, називајући је марионетом САД. То је разлог због којег ће се будући преговори одржати у Пекингу, изјавио је портпарол покрета Сухаил Шахин.

Током осам рунди преговора у Дохи, САД и талибани израдили су нацрт споразума који укључује одредбе о прекиду ватре у Авганистану, повлачењу страних снага и почетку дијалога. Међутим, амерички председник Доналд Трамп наредио је прекид свих контаката са талибанима након низа експлозија у Кабулу и другим градовима.

Узимајући у обзир одлуку председника, преговори у Кини су посебно важни, сматра Замарева.

Кина ради сјајан посао

„Последњих година Кина је почела активније да се укључује у преговоре који су усмерени ка решавању авганистанског сукоба ... Пекинг делује као локомотива преговарачког процеса. Његово активно учешће у организацији дијалога може се објаснити жељом Пекинга да се постигне мир у региону и да одбрани своје националне интересе“, објаснила је Замарева.

© AP Photo / Rahmat GulДа ли се види светло на крају тунела?
Кина заузима место Америке у решавању авганистанског сукоба - Sputnik Србија
Да ли се види светло на крају тунела?

Кина се понаша одговорно и у складу са статусом светске силе која испуњава своје обавезе у одбрани мира, рекао је Џу Јунгбјао, директор Авганистанског истраживачког центра на кинеском Универзитету у Ланџоуу.

Будући да Кина дели своју границу са Авганистаном на западу, политичари у Пекингу помно проучавају шта се дешава у суседној земљи и покушавају да дају свој допринос процесу помирења.

Кина је урадила сјајан посао и одиграла важну улогу у помирењу сукобљених страна. Њене дипломате су одржале неколико састанака са талибанима у Кини. Преговори који ће се одржати у Пекингу имају за циљ наставак дијалога. Платформа за дијалог коју Кина представља је кључна за фокусирање на питање Авганистана“, рекао је Џу.

Међутим, у Кабулу верују да ће све међународне напоре за постизање мира мора контролисати авганистанска влада, и да у супротном они неће имати ефекта, рекла је за Спутњик портпаролка председника Авганистана Нађа Анвари.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала