Куповина скупих америчких возила цена чланства у НАТО-у

© AP Photo / Danny JohnstonОклопна возила ЈЛТВ америчке фирме Ошкош
Оклопна возила ЈЛТВ америчке фирме Ошкош - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Ново америчко лако оклопно возило „џоинт лајт тактикл вијакл“ (JLTV), наследник популарног хамера, необично добро се продаје међу чланицама НАТО-а на Балкану. Након што су Црна Гора и Словенија уговориле набавке тог теренца са Вашингтоном, на реду је, по свему судећи, и Сјеверна Македонија.

Наиме, после обавијести да је Подгорица склопила Уговор о набавци 69 возила JLTV за 36 милиона долара, што је највећи аранжман о продаји војне опреме у историји између Црне Горе и САД, у набавку JLTV-а ускоро креће и Сјеверна Македонија.

Како наводи специјализовани портал „Балканска безбедносна мрежа“, Скопље, које ускоро очекује чланство у НАТО-у, намјерава да набави 151 возило у периоду до 2024. године, а затим још 98 комада у наредне четири године.

У дугорочном плану развоја оперативних способности Сјеверне Македоније до 2028. године предвиђена је потрошња по милион евра за појединачно возило.

По свему судећи, Скопље, Љубљана и Подгорица уговориле су посао кроз директне преговоре њихових министарстава одбране са Пентагоном, који је у име корисника закључио наруџбине са произвођачем — америчком фирмом „Ошкош“.

Војници Црне Горе - Sputnik Србија
Турска постаје главни донатор Војске Црне Горе

Тако ће те три земље бивше Југославије постати прве државе које ће након САД у свом оружаном арсеналу имати JLTV, што би требало да буде одскочна даска за продају тог теренца широм свијета.

Јасна рачуница Вашингтона

Интересантно је ипак да је, како јављају црногорски медији, у питању „лако оклопно возило погодно за међународне операције, па тај податак већ може да говори о намјени у црногорској војсци“. То упућује да Црна Гора купује возила JLTV превасходно како би била кредибилан НАТО партнер у кампањама широм свијета.

Што се пак Словеније и Сјеверне Македоније тиче, за сада постоји информација да Љубљана планира да један вод JLTV користе као ловце тенкова, док Скопље планира да JLTV има у противоклопној намјени, па ће та возила у Сјеверној Македонији замијенити једну чету тенкова Т-72.

Са друге стране, чини се да је рачуница Вашингтона прилично јасна — својим НАТО партнерима из бивше Југославије продаће наоружање, које ће они касније користити у кампањама Алијансе. Треба додати и то да ће Црна Гора набавку тих возила платити из кредита.

Аналитичар Бошко Вукићевић сматра да би се масовна продаја лаких оклопних возила америчким партнерима на Балкану могла протумачити као америчко завођење реда и дисциплине код нових, али и најмањих и најслабијих чланица НАТО-а.

Он подсјећа да већ одавно од америчких званичника можемо чути како „чланство у НАТО има своју цијену“, те да је Трамп у више наврата пријетио многим земљама како морају да поштују обавезу издвајања два одсто државног буџета за НАТО.

„Оно што још нијесу успјели да остваре са већим западноевропским земљама, Американци реализују са новим и малим чланицама, које би требало да послуже као примјер непослушнима. Дакле, осим потврде о обавезујућем плаћању пореза за НАТО, коју је амерички државни секретар добио током недавне посјете Подгорици и Скопљу, Црној Гори и Сјеверној Македонији је наметнута и куповина бројних и прилично скупих оклопних возила“, каже Вукићевић за Спутњик. 

Бесконачно задуживање

Наш саговорник сматра да се тренутно не види елементарна логика у куповини толиког броја скупоцјених оклопних возила, ако је тачно писање црногорских медија да ће њихова примарна мисија бити учешће у међународним операцијама НАТО-а.

„Црногорски властодршци би народу морали да појасне на који начин ће та возила обезбјеђивати државне границе и штитити домаће становништво, ако ће се користити у мисијама у земљама које су на десетине хиљада километара далеко? Такође, народу ће бити интересантно и да сазна зашто ће Влада платити чак 36 милиона евра, у ситуацији када се економска политика власти базира на бесконачном задуживању, док се истовремено црногорска дјеца лијече СМС-овима, а незапосленост и сиромаштво су у сталном порасту“, децидан је Вукићевић.

Тај аналитичар скреће пажњу да се у поменутом послу са нерационалном куповином оклопних возила може примијетити још једно правило: што је нека држава мања и у тежој економској ситуацији, то јој Американци намећу теже услове у трговини.

„Тако ће Словенији, земљи са неупоредиво већом и стабилнијом привредом, бити продато 38 возила, док ће крхка црногорска економија морати да купи чак 67 оклопњака. Сјеверна Македонија, која је у перманентној институционалној кризи и којој је ЕУ недавно још једанпут затворила врата, мораће да купи 151 возило. Овакав, неправедан и наизглед садистички однос могао би се објаснити различитим ’партнерским односима‘ које Вашингтон има са разним савезницима. Са црногорским властодршцима Американци очигледно имају много већу ’преговарачку моћ‘ у односу на друге, а то би се могло објаснити историјатом међусобних релација, током којих је Вашингтон помагао одржавању власти у Подгорици док је заузврат добијао контрауслуге у виду одрађивања неких ’послова‘ на Балкану“, закључује Вукићевић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала