Одушевљена публика у Бечу: Филм Малагурског отвара очи и позива на борбу

© Борис МалагурскиБорис Малагурски пред публиком у Бечу
Борис Малагурски пред публиком у Бечу - Sputnik Србија
Пратите нас
Судећи по интересовању публике, филм „Тежина ланаца 3“ Бориса Малагурског могао је у петак увече да напуни све сале биоскопа у Бечу. Филм о загађењу планете, кроз који се преплићу сведочења о НАТО бомбардовању, о органској производњи на Куби или о борби за власништво над водом у Боливији, навео је и публику да се запита о себи и својим поступцима.

Могла се у петак купити карта за актуелне комерцијалне филмове у биоскопу, али не и за „Тежину ланаца 3“, јер је пројекција одавно распродата. Иако су организатори покушавали да обезбеде већу салу, то им није пошло за руком.

Крцато и стајање

Ипак, успели су да уведу бројне посетиоце који су пристали да на ногама погледају филм, а многи који су остали испред сале мораће да сачекају долазак филма на редован репертоар, што ће аутори покушати да организују.

„Важно је и да је све прошло без инцидената“, рекао је за Спутњик директор СПКД „Просвјета“ Срђан Мијалковић, додајући да је било назнака да би могло да дође до провокација.

© Борис МалагурскиПрепуна сала бечког биоскопа у којем је приказан филм "Тежина ланаца 3"
Одушевљена публика у Бечу: Филм Малагурског отвара очи и позива на борбу - Sputnik Србија
Препуна сала бечког биоскопа у којем је приказан филм "Тежина ланаца 3"

Он каже да су већ имали искуство прошле године са филмом Малагурског о Косову, када су уз помоћ надлежних успели да организују скуп без инцидената.

Публика у Бечу остала је и након пројекције да разговара са редитељем, а интересовало их је најпре — да ли ће се укључити у политику. Малагурски није дао конкретан одговор, рекавши да ће то бити јасно у наредном периоду.

„Срце ми је пуно, схватио сам кроз дискусију да су људи жељни оваквих дела која подстичу на активизам“, рекао је Малагурски за Спутњик, указујући да има људи који су победили систем.

„Истина је важнија од комерцијале“, каже Малагурски поводом тога што је његов филм био распродат, за разлику од неких комерцијалних.

Нису само Срби у публици

У публици у Бечу били су и Аустријанци. Мајк, који је ожењен Српкињом, каже да Малагурски обрађује врућу тему еколошког загађења и да се о многим детаљима које је видео у филму не говори у медијима у Аустрији.

„Питање бомбардовања Југославије је европско питање и последице коришћења осиромашеног уранијума тичу се свих житеља Европе“, рекао је Мајк за Спутњик.

Његова супруга додаје да је поносна на мужа Аустријанца, којег интересује и наша тематика.

И Давид Стокингер је дошао да погледа филм, за који је рекао да указује на велике проблеме, и да показује да је неопходно борити се против неолиберализма.

Малагурски у филму указује на то колико велике корпорације, у сарадњи са политичарима, приказују своје разарајуће ефекте као „добру намеру“ за мале или сиромашне.

За Мирка, који је родом из Брчког, а који годинама живи у Бечу, филм је одличан јер, како каже, „отвара очи“.

„Филм наводи да се запитамо о себи и својим поступцима“, рекао је Љубиша Ристановић за Спутњик

Турнеја се наставља

„Тежина ланаца 3“ већ вечерас наставља са европском турнејом, биће пред публиком у Минхену, потом у Нирнбергу и тако даље кроз западну Европу. Што се тиче премијере у Србији, требало би да буде одржана крајем јануара, а потом и у Црној Гори. Малагурски каже и да је ранијих година имао проблема са приказивањем у Србији, чак и у родној Суботици, тако да, ако се нешто слично догоди и овај пут, организоваће приказивање по трговима и улицама.

Он очекује да ће и у осталим градовима владати велико интересовање за филм, наводећи да су обе пројекције у Цириху распродате.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала