Амерички аналитичар смислио план за освајање Калињинграда

© Sputnik / Igor Zarembo / Уђи у базу фотографијаВојне вежбе у Калињинградској области
Војне вежбе у Калињинградској области - Sputnik Србија
Пратите нас
Војна агресија Русије против држава НАТО-а „коштаће је“ Калињинградске области, написао је у свом реферату научни сарадник америчке Фондације „Џејмстаун“ Ричард Хукер.

Експерт сматра да Северноатлантска алијанса треба да размотри могућност заузимања те руске енклаве. По његовом мишљењу, повећањем америчких и пољских копнених снага у региону, Русија, наводно, неће бити у стању да издржи притисак противника и изгубиће контролу над територијом.

Како се претпоставља, потенцијални рат ће бити регионалног карактера, пошто би ескалација конфликта „повукла за собом масовна разарања и жртве међу цивилним становништвом“.

Притом, Хукер није навео конкретан разлог који би могао да изазове конфликт између Русије и НАТО-а на Балтику, већ се позвао на теорију да Москва наводно има „планове“ за тај регион.

Подсетимо, у септембру је командант америчког Ратног ваздухопловства у Европи Џефри Ли Хариган изјавио да Пентагон има план за пробој противваздушне одбране Калињинграда. Министарство иностраних послова Русије је ову изјаву схватило као претњу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала