„Да се истина о страдању од усташа није скривала, НАТО никад не би бомбардовао Србију“

CC0 / Public domain / Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата
Усташки стражари убијају затворенике у логору Јасеновац за време Другог светског рата - Sputnik Србија
Пратите нас
Професор Бери Литучи, оснивач Института за Јасеновац, каже да Срби морају да посматрају разоткривање истине о геноциду над српским народом у Хрватској током Другог светског рата као питање националне безбедности првог реда.

Професор објашњава како нам се, да истина о страдању Срба од усташа није сакривана, не би догодиле све несреће у ратовима деведесетих, укључујући и прогон народа из Хрватске и с Косова.

Литучи, универзитетски професор из Бруклина, који је први у Америци, још 1997. године, основао институцију која се бави страдањима Срба у НДХ, каже за „Новости“ да се НАТО никада не би усудио да бомбардује нашу земљу да претходно Срби нису сатанизовани у целом свету, делимично, како наводи, и својом кривицом.

Американац, који је 2005. успео да у Парку сећања на Холокауст у Њујорку постави Спомен-камен посвећен страдалима у Јасеновцу, а 2019. и на стратишту Јадовно, наводи да се управо пред очима целог света догађа „велика и срамна ревизија историје, у којој злочинац и жртве замењују места“.

Литучи још наводи да су у Музеју Холокауста у Вашингтону, који је отворен 1993. године, страдања Срба релативизована и поништена, док је из њега, додаје, кренула прича о српском геноциду над Бошњацима у Сребреници.

Бери Литучи указује и на чињеницу да се Хрватска нигде не помиње као земља одговорна за геноцид у Другом светском рату и додаје да Србија треба да покрене процес против Загреба пред Међународним судом за ратне злочине.

Он тврди и да све жртве хрватских логора имају право и могућност да потраже одштету за личне патње пред међународним судовима, и не сумња да би правду добиле, пишу „Новости“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала