Хеликоптери Републике Српске у акцији гашења пожара на Романији (видео)

Пратите нас
Пожар на југоисточним обронцима Романије је под контролом и у току дана се очекује да буде потпуно угашен, изјавио је за РТРС Милан Новитовић, в.д. директора Цивилне заштите Републике Српске.

Он је истакао да је координисаном акцијом свих служби најгори период остао иза и да се очекују вести да буде угашен до краја дана.

„Ради се о веома неприступачном терену и поред хеликоптера, људска чизма је главни фактор. У свим службама на лицу места имамо око 50 људи који раде на гашењу пожара“, истакао је Новитовић.

Он се још једном осврнуо на јучерашњу одлуку министра безбедности БиХ у техничком мандату Драгана Мектића да не одбори коришћење хеликоптера у гашењу пожара.

„Ружне сцене на срећу су иза нас. Оно што је урадио, односно није урадио Мектић, отворило нам је очи да знамо ко нас представља у заједничким институцијама“, навео је Новитовић.

Он је додао да је све урађено по протоколу.

„Захтев је отишао у 11.30 часова. Већ у 11.36 стигао је одговор из Оружаних снага БиХ да су хеликоптери у приправности и да се чека одобрење министра Мектића. Одговор је стигао у 13.10 да он нема разумевања за пожар. За тако нешто нема никаквог оправдања, јер оправданост и хитност су постојали. Тачно је да нису били угрожени животи, али постојала је могућност да пожар ескалира у црногоричној шуми и тиме би се директно у опасност довели грађани и њихова имовина на ширем подручју Републике Српске“, објаснио је Новалић.

Он је истакао да су хеликоптери почели са гашењем тек у 15.30 часова.

„Имали су шест прелета, а да им је одобрено у 11.30, верујемо да би већ јуче цела прича била завршена и да би пожар био угашен“, закључио је Милан Новитовић, в.д. директора Цивилне заштите Републике Српске.

Подсетимо, велики пожар букти и на Старој планини у Србији

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала