Организована акција да се демонизују Срби усред Америке

© AP Photo / Francois MoriАмерика
Америка - Sputnik Србија
Пратите нас
Албанци, Бошњаци и Хрвати протестоваће у уторак испред српског конзулата у Њујорку уз захтев да Србија пронађе и казни „злочинце“ који су, током рата у бившој СФРЈ, наводно извршили сексуално насиље над 70.000 жртава.

Да ли је заједнички протест заједнице ових трију народа у Америци већ виђен сценарио за сатанизацију Срба, с обзиром на то да се српске жртве уопште не помињу? Може ли овај протест да се доведе у везу са најављеним „повратком“ Америке на Балкан? Да ли је ово покушај да се свет још једном, у специфичном политичком моменту, „подсети“ на то да су Срби били једини лоши момци током деведесетих?

Политички аналитичар др Дејан Вук Станковић сматра да је у питању један вид специјалног рата против Србије.

Алиби за притисак

„Циљ је да се кроз обнову познатих пропагандних матрица настави са притисцима не би ли сви ти народи из региона добили своје ’задовољење‘. У суштини, реч је само о томе да се Срби кроз обновљену демонизацију притисну да пристану на независност Косова“, уверен је др Станковић.

Он подсећа да су овакви скупови деведесетих били готово свакодневна појава, посебно у Америци, а сада се поново извлаче као адут.

„Када кренете тако грубо да играте у маркетиншком и пропагандном смислу, онда свака врста грубости америчке администрације против Срба постаје оправдана. Не мислим да ова акција полази само од коалиције Албанци—Бошњаци—Хрвати, већ мислим да они имају и подршку делова америчке администрације“, објашњава наш саговорник.

Геополитичка игра

Дејан Вук Станковић додаје да сама конотација у којој се Срби стављају у исту раван са нечим што је апсолутно морално недопустиво даје додатни алиби за притиске са Запада.

„Дакле, ако се Срби прикажу као неко ко је масовно силовао припаднике других народа, онда је сваки поступак према таквом народу оправдан, укључујући и сваку врсту реторичких и реалполитичких притисака које можемо очекивати“, закључује он.

Подсећања ради, управо пропаганда, што медијска што у организацији дијаспоре Албанаца, Бошњака и Хрвата који живе у Америци и у другим западним државама, имала је и те како утицаја да се Србија и Срби представе као једини кривци рата на Балкану.

Двадесет година касније, када се Балкан поново користи као пинг-понг лоптица у геополитичким играма, чини се да је делу Запада поново потребно да Срби буду окарактерисани као лоши момци.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала