Премијера представе о Десанки Максимовић у Народном позоришту 29. октобра

© Sputnik / Дејан СимићИвана Жигон
Ивана Жигон - Sputnik Србија
Пратите нас
У Народном позоришту ће 29. октобра премијерно бити приказана представа „Десанки Максимовић за вечност“, у којој главну улогу тумачи глумица Ивана Жигон, која је уједно и режисер овог драмско-музичког спектакла.

Поред Жигонове, у представи о прослављеној српској песникињи играју још и балетски играч ансамбла Народног позоришта Жељко Гроздановић и балерина Малина Станојковић. Представа је, како каже Ивана Жигон за Спутњик, посвећена њеној покојној мајци, глумици Јелени Жигон, а занимљиво је да децу и детињство Десанке Максимовић глуме њени унуци Ања Марковић и Стефан Жигон.

Како истиче, дело има за циљ да представи традиционалне вредности на савремени начин, враћајући поезију у фокус.

Мало ко зна да је Десанка Максимовић годинама била и на челу Друштва српско-руског пријатељства, те да ју је на том месту пре 17 година наследила управо Ивана Жигон. Она тим поводом каже да је била велика част примити такву мисију управо од највеће српске песникиње свих времена.

Жигонова подсећа да је Десанка Максимовић то пријатељство Срба и Руса овенчала љубављу према свом мужу Сергеју, који ју је надахнуо на многе песме, које је потом читава Србија знала напамет.

„Баш захваљујући свом наступу у граду Калуги, одакле је био Десанкин муж, такође песник и њена једина и највећа љубав, ја сам 2002. године упознала људе с којима сам потом водила 500 деце са Космета у Русију. Оно што је невероватно јесте да Русија ни дан-данас готово ни не зна за њихову најопеванију српско-руску љубав свих времена, љубав Десанке Максимовић и Сергеја Сластикова“, каже наша глумица.

Након премијере у Београду, представа ће имати више гостовања у Србији и региону, између осталог у Новом Саду и Херцег Новом. После турнеје по региону, Ивана Жигон очекује веома значајну мисију.

Њен колега Александар Цуркан, руски бард, већ преводи Десанкине стихове и драматизацију спектакла, који ће бити приказан управо у Калуги.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала