Русија спремна да омогући уговор за транзит руског гаса кроз Украјину

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаСкладишта гаса у Лавовској области у Украјини
Складишта гаса у Лавовској области у Украјини - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство енергетике Русије види спремност партнера из Украјине да почне са директним испорукама руског гаса 2020. године, изјавио је за телевизију „Русија 24“ министар енергетике Русије Александар Новак након трилатералних консултација о гасу између Русије, ЕУ и Украјине.
„Разговарали смо и о питањима испоруке гаса Украјини. Видимо спремност наших партнера, између осталог и за испоруке гаса, директно од 2020. године“, рекао је он. „Конкретне цифре биће разматране касније“.

Русија је спремна да 2020. године обезбеди транзит гаса преко Украјине у складу са европским законом, уколико украјинска страна буде спремна за то, додао је Новак.

„Као резервна варијанта спремни смо да обезбедимо продужење споразума за транзит гаса, који данас важи, на 2020. Мада, ако наше украјинске колеге буду спремне да раде по европском закону, такође смо спремни да према том закону обезбедимо транзит гаса преко Украјине од 2020. године“, прецизирао је министар.

Наредне трипартитне консултације Русије, Европске уније и Украјине биће одржане крајем новембра, рекао је он.

„Ми смо позитивни и, по мом мишљењу, (протекли) састанак је био прилично конструктиван, јер смо видели да су све стране, као прво, расположене конструктивно. Постоје, наравно, питања и ризици. Та питања ћемо решавати заједно у будућности“, рекао је он.

„Сви су расположени да се нађу сва потребна решења и обезбеди поуздано пумпање гаса и транзит гаса од 1. јануара 2020. године. Наставићемо активно да радимо на нивоу министарстава и на нивоу компанија“, одговорио је Новак на питање да ли ће се стране договорити до 31. децембра.

На питање да ли су стране спремне да реше сва правосудна питања до краја ове године, Новак је објаснио да украјински партнери још увек нису формирали званичан став и да се нада да ће руски став бити узет у обзир. „Наше колеге из Европске комисије подржавају да је потребно све то регулисати у пакету. Због тога ћемо радити у том правцу и наставити да тражимо путеве са колегама“.

Актуелни уговори Русије и Украјине за транзит и испоруку гаса истичу крајем ове године. Након претходног састанка у септембру одређене су две основне варијанте рада на транзиту: „Гаспромова“ резервација украјинских капацитета према правилима гасног тржишта Европске уније, за које Кијев обећава да ће успети да имплементира до 1. јануара 2020. или ако се тај процес одужи, продужење актуелног уговора.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала