Чекајући „Иљушина“: Спас за Стару планину из Русије

© Tanjug / ALEKSANDAR CIRICГашење пожара на Старој планини
Гашење пожара на Старој планини - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Стару планину прво је захватила ватра са бугарске стране, а проширила се и на српски део планине. У гашење је укључено више од 200 људи, а начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић најавио је да ће руски авион „Иљушин 76“ стићи у Србију наредних дана.

С обзиром на непредвидивост ветра и ватре, могуће је да се пожар, који је сада бар делимично под контролом, рашири и дође и до насељених места.

Адвокат Бранимир Нешић за Спутњик каже да би давање регионалног статуса Руско-српском хуманитарном центру у Нишу променило ствари на терену и у свим будућим пожарима и непогодама.

„То би недвосмислено дало могућност јединицама Руске Федерације да одреагују много брже него што је то у овом моменту. За нас би било значајно да тај центар добије регионални карактер, односно, неку врсту екстериторијалности, како би јединице Руске Федерације могле да прибаве брзо сву опрему и да реагују у оваквим и сличним ситуацијама“, сматра наш саговорник.

По његовим речима, то би значило да специјалци реагују после свега неколико сати или евентуално једног дана у оваквим ванредним ситуацијама, јер управо то и јесте смисао постојања овог центра. 

Чамци и хеликоптери

„Уколико би тај центар прерастао у регионални, онда би свакако било сврсисходно да буде олакшано и без препрека снабдевен свом потребном опремом за квалитетно и брзо реаговање. То подразумева и постојање моторних чамаца, и неких хеликоптера, и адекватних возила, и тако даље“, каже Нешић. 

На питање да ли центар у Нишу може да добије статус који би му дао могућност да у потпуности искористи своје садашње капацитете, наш саговорник одговара да то зависи од више фактора.

„То пре свега зависи од односа и договора Србије и Руске Федерације, а да би добио и регионални статус, још неке државе морале би да буду обухваћене изменама споразума или да се потпише неки нови споразум, како би јединице за ванредне ситуације могле да реагују и у региону“, истиче наш саговорник.

По његовом мишљењу, то што је Србија окружена чланицама НАТО-а и ЕУ, не би требало да утиче на статус овог центра, јер поплаве и пожари не бирају место где ће се десити. Као што не бирају ни политичке прилике. Управо због тога би и државе региона требало да буду заинтересоване за услуге оваквог једног центра, закључак је Нешић. 

Сагласност НАТО-а за Бугарску

Иако је долазак „Иљушина“ у Србију најављен, овај руску авион мора да добије дозволе за прелет преко држава ЕУ и НАТО-а, као и да његово деловање буде стриктно ограничено на део који се налази у српском делу, јер га Србија потражује. Да би гасио пожар у Бугарској, то би морала да одобри њихова влада, али и да се добије сагласност НАТО-а.  

 

Пожар који букти је на великој висини и до места где горе шума и растиње не може се доћи возилима, већ мора да се пешачи око два сата.

Сви покушаји да се овај пожар санира из ваздуха су онемогућени, јер хеликоптери не могу да приђу због густог дима. С друге стране, руски авион и у таквим условима може да лети. Хуманитарни центар у Нишу почео је са радом 2012. године, а од првог дана „буру“ у делу јавности изазивала је идеја да центар добије дипломатски статус.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала