Форбс објавио листу земаља којима прети рецесија у 2020. години

© Depositphotos.com / Realinemedia Економска криза
Економска криза - Sputnik Србија
Пратите нас
Услед глобалног успоравања економског раста, многим великим економијама прети рецесија у наредној години.

Због тога су централне банке спустиле каматне стопе близу нуле или чак ниже у покушају да дају подстицај привредном расту, али ипак се некима не пише добро.

Ево које би земље могле да западну у рецесију током наредне године, преноси „Инвеститор.ме“.

Хонгконг

Након пет месеци протеста грађана, Хонгконг је ушао у „техничку рецесију“, а индустријске гране попут туризма и малопродаје посебно су погођене непрекидним немирима.

Велика Британија

Са својим нестабилним изласком из Европске уније, за који се и након договора са Бриселом не зна поуздан датум, званични Лондон сведок је смањења националне економије први пут након 2012, а због даље неизвесности око „брегзита“, могла би да заврши у рецесији.

Немачка

Највећој европској економији прети рецесија због континуираног слабљења производног сектора, али и мање глобалне продаје нових аутомобила, на шта се немачка економија знатно ослања.

Италија

Четврта највећа економија у ЕУ била је у техничкој рецесији у другој половини 2018. и суочила се са сталним економским неприликама због слабе продуктивности, високе незапослености, огромног дуга и политичких превирања.

Кина

Кинеска економија наставила је успоравање и током трговинског рата са Сједињеним Државама, иако још није у рецесији. ММФ предвиђа раст од само 5,8 одсто за ову велику економију за 2020, након 6,6 процентног раста у 2018. и предвиђених 6,1 одсто у 2019. години.

CC0 / geralt / Може ли Америка да избегне финансијски колапс?
Форбс објавио листу земаља којима прети рецесија у 2020. години - Sputnik Србија
Може ли Америка да избегне финансијски колапс?

Остале економије којима озбиљно прети рецесија наредне године су, између осталих, и Турска, Аргентина, Иран, Мексико и Бразил.

ММФ је раније ове године упозорио да ће светска економија у 2019. забележити раст од свега три одсто, што је најслабији раст од глобалне финансијске кризе 2008.

У периоду када централне банке широм света покушавају да задрже ниске каматне стопе, све више људи у богатим регионима и земљама попут Европе, Јапана и САД чувају новац — али постоји супротан тренд у економијама у развоју, попут Русије, Кине и Индије, где се готовина као постотак БДП-а смањује.

С друге стране, америчка берза постигла је још једну прекретницу, јер је С&П 500 поставио нови рекордни максимум у понедељак.

Амерички економски подаци се држе стабилно у више мерних података, иако се почињу појављивати знакови успоравања: производња се смањује и инфлација остаје прилично ниска, чак и у условима јаке потрошње и нивоа запослености.

Трговинска несигурност и даље узрокује волатилност тржишта, док Њујоршка берза све више очекује да ФЕД направи додатне подстицаје за убрзање раста и смањење притиска на кривуљу приноса, која од маја показује знаке рецесије.

Упркос дугогодишњој експанзији на тржишту акција, успоравање глобалне економије и даље подгрејава предвиђања да ће САД неизбежно пасти у рецесију — „Блумберг“ даје 27 одсто шансе америчкој економији да заврши у рецесији током 2020. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала