Либија жели да је Русија заштити као Сирију

© REUTERS / Ismail ZitounyПрипадници војске Либије
Припадници војске Либије - Sputnik Србија
Пратите нас
Афрички континент вапи за руским инвестицијама, њеном активном политичком улогом и решењем либијског питања по моделу сиријских преговора у Сочију. Африка очекује доста од Русије, али има шта и да понуди.

„Русија никада није била колонизатор у Африци и не носи терет прошлости“, рекао је за Спутњик министар спољних послова привремене владе Либије (смештене у Тобруку) Абдељхади Хвејџ на маргинама самита „Русија-Африка“ у Сочију.

Он је истакао да су односи између Русије и Либије увек били пријатељски и стратешки, те да је то један од разлога за продубљену и свеобухватну заједничку сарадњу. Према његовим речима, овакав самит је требало још давно одржати, али да је добро што је одржан 2019, а не 2020. или 2021. године. 

Желимо либијске преговоре, попут сиријских у Сочију

„Либија је северна капија Африке. Нажалост, небезбедна, у нелегалном оптицају се налази више од 21 милиона јединица оружја. У Нигерији и Камеруну је тешка безбедносна ситуација. Африка треба да прекине увоз и производњу оружја. Потребно је усмерити снаге на економију и социјална питања. Око 60 одсто процената афричког становништва чине млади“, рекао је шеф либијске дипломатије.

Он наглашава да је управо из тог разлога неопходно стратешко и ефикасно међународно партнерство како би се преокренула тренутна ситуација. Он је такође изразио наду да ће Русија узети у руке решавање либијског питања. 

© AFP 2023 / Mahmud TurkiaБомбардовање владиних снага у Либији
Либија жели да је Русија заштити као Сирију  - Sputnik Србија
Бомбардовање владиних снага у Либији

„Надамо се да ће Русија играти значајнију улогу у решавању либијске кризе. Русија је активан члан СБ УН и велика економска сила. Желимо да Русија води либијске преговоре по угледу на сиријске преговоре у Сочију.“

Русији су сва врата широм отворена

Потребно нам је руско учешће у развојној сфери, нафтном и гасном систему, чекамо руске инвестиције за изградњу железнице и обнову земље. Источна влада контролише 90 одсто земље. Неопходни су нам пројекти за обнову инфраструктуре, путева, струје. Поново позивамо Русију да ради у Либији“, истакао је либијски министар спољних послова Хвејџ.

У Сочи је стигао и шеф владе Националног споразума Либије (која се налази у Триполију) Фаиз Сараџ. Шеф руске контактне групе за регулисање унутрашње ситуације у Либији Лев Денгов, после састанка са Фаизом Сараџом, рекао је да „они теже новим споразумима у области војно-техничке сарадње. Желе да активно граде односе у војно-техничкој сфери. Истовремено, ми схватамо да постоји ембарго на оружје Либији, иако је тренутно сложена ситуација, ми тражимо начин за легално деловање у оквиру међународних норми и закона“.

Путин заслужан за мир у многим регионима света

Председник Обале Слоноваче Аласан Утара рекао је у изјави за Спутњик да је ово веома значајан догађај, самим тим што се одржава први пут и да је веома почаствован што је Обала Слоноваче један од учесника.

© Sputnik / Рамиль Ситдиков / Уђи у базу фотографијаФорум „Русија-Африка“ у Сочију
Либија жели да је Русија заштити као Сирију  - Sputnik Србија
Форум „Русија-Африка“ у Сочију
„Колико сам упознат, 40 до 45 афричких земаља учествује на овом самиту. Од Русије очекујемо доста, а и ми имамо шта да понудимо. Сви знамо какву улогу на међународном плану има председник Путин. Мислим да захваљујући њему у многим регионима света влада мир“, рекао је председник Обале Слоноваче Аласан Утара.

Он је такође истакао да је и Обала Слоноваче тренутно члан СБ УН заједно са Русијом као сталном чланицом.

„Ми смо овде да кажемо нашим руским пријатељима да желимо руске инвестиције на Обали Слоноваче. Обала Слоноваче једна од 3 до 4 земље са најбржим темпом економског раста у свету, 8-9 одсто на годишњем нивоу. Имамо налазишта нафте и гаса. Желели бисмо да руске компаније улажу у инфраструктуру. И у културном плану такође желимо да развијамо пријатељске односе са руским народом“, истакао је шеф државе Обале Слоноваче Аласан Утара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала