Русија, Иран, Турска: Сукоб у Сирији нема војно решење

© ТАСС/POOL / Уђи у базу фотографијаМинистри спољних послова Русије, Турске и Ирана, Сергеј Лавров, Мевлут Чавушоглу и Мухамед Џавад Зариф, након састанка "астанске тројке" о Сирији
Министри спољних послова Русије, Турске и Ирана, Сергеј Лавров, Мевлут Чавушоглу и Мухамед Џавад Зариф, након састанка астанске тројке о Сирији - Sputnik Србија
Пратите нас
Покретање Уставног одбора Сирије доказује да сиријски сукоб нема војно решење, наводи се у заједничкој изјави министара спољних послова земаља-гаранта Астанског формата (Русија, Турска, Иран).

Земље-гаранти такође су потврдиле своју посвећеност одрживом и дугорочном политичком процесу.

Уставни одбор Сирије требало би да ради без страног мешања и вештачки наметнутих рокова за постизање консензуса, додаје се у саопштењу министара.

„Уставни одбор у свом раду треба да се руководи тежњом ка компромису и конструктивној сарадњи, без страног мешања и спољних наметања рокова у циљу постизања заједничког договор његових чланова, чиме би се постигла најшира могућа подршка сиријског народа за резултате његовог рада“, прецизира се у изјави министара.

Земље-гаранти Астанског формата потврдиле су одлучност да пруже подршку раду Уставног одбора сталном сарадњом са сиријским странама и специјалним изаслаником генералног секретара УН за Сирију, како би се обезбедио његов стабилан и ефикасан рад, пише у изјави.

У документу се наглашава да су „министри потврдили сталну посвећеност земаља-гараната Астанског формата суверенитету, независности, јединству и територијалном интегритету Сирије и истакли да те принципе треба да поштују све стране“.

Министри су такође истакли одлучност за борбу против тероризма у свим његовим облицима и појавама и супротстављање сепаратистичким стремљењима на сиријској територији.

Уставни одбор Сирије састоји се од 150 људи — по 50 представника власти, сиријске опозиције и цивилног друштва. Они ће већином гласова усвајати нацрте устава које ће припремати мали састав од 45 људи. Чланови малог састава биће именовани од чланова одговарајућег дела великог састава, по 15 људи из сваке групе. Велико тело може се сазивати паралелно или периодично, са напредовањем рада малог тела за расправљање и прихватање предлога.  

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров разговарао је данас у Женеви са колегама из Турске и Ирана уочи првог заседања Уставног одбора Сирије, које ће бити одржано 30. октобра. Осим тога, руски министар се састао и са специјалним представником генералног секретара УН за Сирију Гејром Педерсеном.

Одлука о формирању Уставног одбора донета је на Конгресу сиријског националног дијалога одржаном у Сочију 30. јануара 2018. године. Одбор ће радити у Женеви, а његов главни задатак треба да буде припрема уставне реформе и након тога одржавање избора у Сирији на њеној основи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала