Зашто већина пилота борбених снага Америке носи сатове „гармин“? /видео, фото/

© AFP 2023 / Armend NimaniАмерички пилот
Амерички пилот - Sputnik Србија
Пратите нас
Дописник америчког портала „The Aviationist“ Том Демерли истраживао је које сатове носе пилоти борбених авиона Ф/А-18 и Ф-35 и схватио да већина носи уређаје компаније „Гармин“.

Након тог чланка неколико извора се обратило медијима и објаснило да је то што је „гармин“ омиљени бренд међу пилотима последица несреће која се догодила у јануару 2018. године.

Том приликом у кабини „Е/А-18Г гровлер“, на висини од око 7,5 километара, за неколико минута температура у кабини је пала на готово минус 20 степени, стварајући кондензацију која се претворила у густи слој леда који је прекрио инструменталне табле.

Када су били практично ослепљени и нису могли да се крећу, два пилота су употребили сатове „гармин“ како би пратили курс и контролисали висину лета.

© Фото : Гармин
Garmin MARQ Commander - Sputnik Србија
1/3
© Фото : Гармин
Garmin MARQ Commander - Sputnik Србија
2/3
Garmin MARQ Commander - Sputnik Србија
3/3
1/3
2/3
3/3

Пилоти су успели да безбедно слете, иако су задобили повреде од смрзавања.

Срећом по њих, пре несреће били су међу првим војним пилотима који су добили америчке паметне сатове. Прво су добили модел „Феникс 3“, али, с повећањем популарности тих сатова међу пилотима, компанија је развила неколико модела посебно за њих: „Д2 Браво Пилот“, „Д2 Чарли“, „Д2 Делта Пе ИКС и серију МАРК.

Сви су опремљени џи-пи-ес навигацијом и топографским мапама. Најнапреднији модели чак су у стању да мере ниво кисеоника у крви. Те сатове користе и пилоти извиђачких авиона У-2.

Два најскупља модела „МАРК командер“ и „авијатор“ у САД се продају за по 1.950 долара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала