„Говори Москва“! Већ 90 година

© Sputnik / Радоје ПантовићСтудио Спутњика
Студио Спутњика  - Sputnik Србија
Пратите нас
Емитовање руског програма у иностранству почело је пре 90 година. Некад је то био „Московски радио“, па „Глас Русије“, а данас људи могу чути мишљење Москве о најважнијим питањима у свету на „Радију Спутњик“.

Пре 90 година, 29. октобра 1929. године, фразом на немачком „Говори Москва! Пролетери свих земаља, уједините се!“, први пут је почело емитовање програма у државама у иностранству из Москве. Интересантно је да се то десило три године пре Би-Би-Сија.

У згради у улици Пјатницка 25 почела је историја радија „Московски радио“. На бази „Московског радија“ 1993. године је створен радио „Глас Русије“, а 2014. године га је заменио „Радио Спутњик“ који улази у медијску групу „Русија севодња“.

© Sputnik / Илья Питалев / Уђи у базу фотографијаДиректор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на изложби радова финалиста Међународног фото-конкурса Андреј Стењин у Москви
„Говори Москва“! Већ 90 година  - Sputnik Србија
Директор новинске агенције „Русија севодња“ Дмитриј Кисељов на изложби радова финалиста Међународног фото-конкурса Андреј Стењин у Москви

„Ако смо раније емитовали на средњим и дугим и кратким таласима, сада је то потпуно другачије. Сада је то дигитални радио, интернет радио и ФМ радио-станице“, каже Дмитриј Кисељов, генерални директор међународне информационе агенције „Русија севодња“.

Директор за комуникације МИА „Русија севодња“ Петар Лидов објаснио је у чему је разлика данашњег емитовања програма за иностранство из Москве од ранијег.

„Данас Спутњик као допуна радију добија већу публику за рачун интернета, сајтова, друштвених мрежа. Са тачке гледишта технологија, то је данас тако. Са тачке гледишта садржаја, чини ми се да је принципијелна разлика у томе што је тада наша држава покушавала да говори више о себи. То јест, циљ програма је био да се покажу ’предности социјалистичког поретка‘, да се западни свет ухвати у нечему и да се то пренесе људима у трећим земљама. Данас тај приступ никоме није посебно интересантан, пре свега јер су унутрашњи проблеми држава слични или исти. Зато би било чудно говорити људима о томе шта се код нас у Русији дешава, са надом да ћете добити већу публику. Зато Спутњик данас ради другачије“, испричао је Петар Лидов.

© Sputnik / Владимир Трефилов / Уђи у базу фотографијаПетар Лидов
„Говори Москва“! Већ 90 година  - Sputnik Србија
Петар Лидов

Он је подсетио да је Спутњик разноврстан — има редакције на 32 језика. То је фактички једна од највећих језичких мрежа у свету.

„Слоган Спутњика је ’Говоримо оно што други прећуткују‘. То је алтернативна тачка гледишта која је често неподобна различитим политичким силама у тим државама за чију публику ми радимо. Спутњик покушава да буде у зони независности од мејнстрима, говорећи о томе о чему други не говоре. Природно је да је Спутњик различит. На један начин се ради у Јерменији, на други у Немачкој или у САД, или у Латинској Америци“, закључио је Петар Лидов.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала